Свијет

„Сат за нашу планету“

029085
Вечерас у 21.30 часова широм планете угасиће се свјетла у оквиру акције „Сат за планету Земљу“ која је својеврсни подсјетник на климатске промјене и опасности које оне носе.

У овогодишњој акцији учествоваће више од 7.000 градова из 152 земље са свих континената. И Бањалука ће се вечерас у 20:30 часова укључити у ову глобалну акцију. Од 20.30 до 21.30 часова, биће угашена свјетла на објектима у ужем центру града, и то на згради Административне службе Града, Музеју савремене умјетности РС, Културног центра Бански двор, те у Музичком павиљону у Парку „Петар Кочић“.

На један сат биће искључена и јавна расвјета у Улици Веселина Маслеше и дијелу Улице краља Петра првог Карађорђевића.

Велике свјетске знаменитости, међу којима Сиднејска опера, кула Петронас, Бранденбуршка капија и Емпајер Стејт Билдинг, учествоваће у овогодишњем „Сату за нашу планету“. Ове године, први пут акцији се придружују Кремљ и Црвени трг у Москви. Учешће је најавило и око стотину знаменитости у 70 градова и насеља широм Русије.

У поруци свијету пред седми „Сат за планету Земљу“, генерални секретар УН Бан Ки Мун навео је да „свјетска организација у акцији против климатских промјена учествује са незатамњеном одлучношћу“.

– Свако има своју улогу. Владе треба да имају политичку вољу, пословни људи да дају допринос рјешењима, а грађанско друштво, посебно млади, могу изазвати глобалнији покрет. Заједно треба да допринесемо и бацимо свјетло на разумне одговоре за чистији, зеленији свијет – истакао је генерални секретар УН.

Циљ акције је скретање пажње на глобално загријавање и претјерано трошење енергетских ресурса на планети Земљи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *