Вијести, Свијет

Самит Г-7 у Баварској – јединствено за продужетак санкција против Русије

НИШТА МАЊЕ ЈЕДИНСТВО ПРОДЕМОНСТРИРАНО ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ
 

         ЗАПАДНИ лидери – окупљени на самиту Г-7 у Баварској – једногласно  су одлучили да оставе на снази санкције које су увели против Русије.

         Тема првог дана самита биле су управо санкције против Русије. Нимало успут, истовремено се разговарало о ситуацији у Украјини.

         Незванично се сазнало да су Барак Обама, Ангела Меркел, Дејвид Кмерон и остали били јединствени поводом Украјине.

         Самит се одржава у замку Елмау, у баварским Алпима.

         Противници глобализације – њих неколико хиљада – одржали су митинг испред замка.

Извор: Факти

Г7 за наставак санкција Русији због украјинске кризе

Берлин – Берлин, Вашингтон и Брисел заложили су се вечерас на самиту лидера Групе седам индустријски најразвијенијих земаља, Г7, за заузимање чврстог става према Русији и позвали на наставак санкција Москви и јединство према руској „агресији“ у источној Украјини.

Самит у дворцу Елмау на југу Немачке почео је популарним фестивалом у селу Крин, где је домаћин скупа, немачка канцеларка Ангела Меркел, понудила переце и безалкохолно пиво америчком председнику Бараку Обами.

Обама и Ангела Меркел саглсили су се да санкције Русији треба да остану на снази док та земља „не покаже да поштује“ мировни споразум из Минска постигнут половином фебруара.

Ангела Меркел изјавила је данас да очекује да ће лидери Групе седам индустријски најразвијенијих земаља (Г-7) послати „јединствен сигнал“ да ће санкције против Русије бити укинуте када нестану разлози због којих су оне уведене, односно ако се спроведу мировни споразуми за исток Украјине постигнути у Минску и проблеми буду решени, пренеле су агенције.

У интервјуу немачком ТВ каналу Цет-Де-Еф (ЗДФ), датом на самиту Г-7 који се данас и сутра одржава на југу Немачке, Меркелова је рекла да санкције нису саме себи циљ, пренео је Асошијетед прес.

„Имамо шансу ако сви учине напор – то је донекле у рукама Русије и, наравно, Украјине“, казала је она.

„Уколико се имплементира ‘Минск’, и санкције ће бити укинуте. Увек смо говорили да постоји веза између споразума из Минска и продужењем санкција, и у складу с тим са могућношћу њиховог укидања“, рекла је Меркелова а преноси ТАС С.

У источној Украјини последњих недеља је забележена ескалација тензија. Украјинска војска саопштила је данас да је ситуација и даље напета.

Шест припадника украјинске обалске страже повређено је, а један се води као нестао у експлозији када је брод налетео на мину у близини луке Мариупољ на истоку Украјине.

Поред Украјине, теме самита Г7 су Грчка, климатске промене и ситуација на Блиском истоку.

Самит Г-7 у Баварској – јединствено за продужетак санкција против Русије

Самит Г-7 у Баварској – јединствено за продужетак санкција против Русије

Председници пет афричких држава – Етиопије, Либерије, Нигерије, Сенегала и Туниса придружиће се лидерима Г7 другог дана самита.

Г7 чине Велика Британија, Француска, Канада, Немачка, Италија, Јапан и САД.

Бета

Извор: ВасељенскаТВ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *