Вијести, Свијет

САД забринуте због продаје руског ракетног система Сирији

026865

Амерички државни секретар Џон Кери изјавио је данас да би продаја руског противракетног система С-300 Сирији представљала дестабилизујући фактор за безбједност Израела.Кери је током боравка у Риму изразио забринутост за безбједност Израела, али није хтио да говори шта би то значило за даљи исход грађанског рата у Сирији.

Претходно је „Вол Стрит Џурнал“ објавио да је постигнут договор између Русије и Сирије о продаји противракетних система С-300 који би укључили четири батерије, шест лансирних рампи и 144 ракете.

Ракете имају домет од око 200 километара и цјелокупна опрема би требало да почне да стиже у наредна три мјесеца у Сирију, пише њујоршки дневник, позивајући се на израелске изворе.

Агенција АП наводи да би, ако режим Башара ал Асада у Сирији дође до те врсте оружја, Запад био још даље од одлуке да се умијеша у сукоб у тој земљи или да уведе зону забране лета.

„Сирија би тада постала много робустнији противник него што је то био режим Моамера Гадафија у Либији“, оцјењује америчка агенција.

Додаје се, да је Кери раније ове недјеље имао састанке са руским колегом Сергејом Лавровим и лидером Русије Владимиром Путином, у покушају да се дође до заједничке позиције.

Руске власти су након састанка саопштиле да ће покушати да у наредних неколико недјеља организују међународну конференцију на којој би се за истим столом нашли представници Асадовог режима и опозиција.

Коментариши чланак

Коментара

2 comments on “САД забринуте због продаје руског ракетног система Сирији

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *