Вијести, Свијет

САД у октобру пред банкротом?

bela-kuca

Америчка влада ће средином октобра стићи до горње границе задужености, ако Конгрес не буде брзо реаговао, упозорио је данас министар финансија САД Џек Лу.

Лимит задуживања је последњи пут подигнут у јануару, а ако буде достигнут, влада више неће моћи да позајмљује новац, а неће бити ни у могућности да испуњава обавезе, укључујући исплату пензија и војних плата, навео је Лу, а пренео британски јавни сервис Би-Би-Си.

Лимит задуживања тренутно износи 16,7 билиона долара.

“Ванредне мере ће истећи средином октобра, када ће САД стићи до лимита дуга, а влада ће моћи да се финансира само новцем којим ће у том тренутку располагати”, рекао је министар. Процењује се да ће у буџету Вашингтона у том тренутку бити око 50 милијарди долара, што није довољно да се подмире нето трошкови на дужи рок, навео је Лу.

“Функционисање владе без могућности задуживања, само са новцем који је у датом тренутку у буџету, довело би САД у неприхватљиву позицију”, упозорио је министар.

Бела кућа води оштру дебату са републиканцима у Конгресу око лимита задуживања, буџетске штедње и других фискалних питања. Прошле године је, након дуготрајне дебате, договор о подизању лимита дуга посигнут на дан када је влада требало да остане без могућности да се задужује.

Одлагање договора је тада подстакло бонитетну агенцију “Стандард енд Пурс” да, први пут у историји, снизи кредитни рејтинг САД, што је довело до нестабилности на финансијским тржиштима.

Лу је упозорио да би одлагање подизања лимита задуживања нанело непоправљиву штету америчкој економији, будући да инвеститори не би хтели да позајмљују новац САД.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *