Вијести, Свијет

САД прислушкивале и ЕУ, Европа чека одговор Вашингтона

010182

Европска унија саопштила је данас да чека одговор Вашингтона о медијским наводима да је шпијунирао њене канцеларије, а Њемачка је посебно од САД затражила хитно објашњење, истичући да таква пракса подсјећа на хладни рат.

„Одмах смо ступили у контакт са америчким властима у Вашингтону и Бриселу и суочили их са медијским извјештајима“, наводи се у саопштењу.

„Рекли су нам да провјеравају тачност јуче објављених информација и да ће нам се јавити“, наводи се у саопштењу поводом извјештаја које је објавио њемачки недјељник „Шпигл“ о томе да америчке власти спроводе програм шпијунирања европских канцеларија.

Поред тога, њемачка министарка правде Сабина Лојтхојсер-Шнаренбергер изјавила је да америчка страна мора „хитно и детаљно“ да објасни да ли су ти медијски извјештаји тачни.

„Не можемо ни да замислимо да наши пријатељи у САД сматрају Европљане непријатељима. Ако су медијски извјештаји тачни, онда то подсјећа на поступке међу непријатељима током хладног рата“, казала је Лојтхојсер-Шнаренбергер, јавила је агенција Франс прес.

Она је истакла и да ће тврдње, ако се испостави да су тачне, тешко моћи да се објасне аргументом да је у питању борба против тероризма.

Француска је данас затражила од Вашингтона да објасни медијске тврдње о томе да је америчка Национална безбједносна служба прислушкивала канцеларије и компјутерске мреже ЕУ, након што су исте захтјеве упутили Брисел и Берлин.

„Француска је данас затражила објашњење од америчких власти“, саопштио је француски министар спољних послова Лоран Фабијус, јавио је Ројтерс. „Овакви поступци, ако се потврде, потпуно су неприхватљиви. Очекујемо да америчке власти што прије одговоре на легитимну забринутост због ових медијских навода“, истакао је шеф француске дипломатије.

Према најновијим тврдњама које се приписују одбјеглом америчком обавјештајцу Едварду Сноудену, „Шпигл“ је објавио да је Вашингтон прислушкивао канцеларије ЕУ у Бриселу и САД путем микрофона постављених у дипломатској мисији у Вашингтону и рачунарске мреже.

Сличном надзору била је подвргнута и делегација ЕУ у Уједињеним нацијама, тврди њемачки лист, истичући да ове наводе заснива на повјерљивим документима, од којих је до неких дошао преко Сноудена, који се тренутно налази у транзитној зони на аеродрому Шереметјево у Москви, пошто су САД издале налог за његово хапшење.

Ријеч је о посљедњем у серији открића о наводном америчком шпијунском програму, а на ове оптужбе хитно је – у суботу увече – реаговао и предсједник Европског парламента Мартин Шулц, затраживши хитну истрагу.

„Шпигел“ цитира извјештај Националне агенције за безбједност (НСА) из септембра 2010. године, под ознаком „строго повјерљиво“, до којег је дошао Едвард Сноуден – а у који је њемачки магазин имао увид.

У документу се описује како је америчка служба озвучила просторије ЕУ у Вашингтону, као и у Уједињеним нацијама – и не само да су слушали живе и телефонске разговоре, већ су имали приступ документима и електронској пошти. Такође, на листи прислушкиваних зграда је и сједиште Европског савјета у Бриселу, наводи њемачки лист. У документу се ЕУ означава експлицитно као „мета“.

Како наводи Ројтерс, портпарол Канцеларије директора НСА није имао коментар на причу објављену у њемачком магазину.

Предсједник Европског парламента Мартин Шулц оштро је и хитно реаговао на ову причу, наводећи у саопштењу да је „шокиран“ и „озбиљно забринут“ због извјештаја да су америчке власти шпијунирале канцеларије ЕУ.

„Ако су ови наводи тачни, то је изузетно озбиљно питање, које ће имати веома озбиљне посљедице на односе између САД и ЕУ“, навео је Шулц у саопштењу.

„У име Европског парламента, захтијевам потпуно разјашњење и истрагу нових информација, које би САД требало да доставе по овом питању“, закључио је Шулц.

Шеф дипломатије Луксембурга Жан Аселборн рекао је за „Шпигел“: „Ако су ови извјештаји тачни, то је одвратно! Сједињеним Државама било би боље да прате своје тајне службе него своје савезнике. Морамо одмах да добијемо гаранције са највишег нивоа да ће ово моментално престати.“

Сноуден, бивши сарадник америчке службе, уздрмао је свет објавивши више докумената који свједоче о шпијунским програмима САД. Амерички држављани Сноуден (30) напустио је САД у мају, неколико седмица прије него што су „Гардијан“ и „Вашингтон пост“ објавили детаље о тајном програму америчке владе за праћење интернета и телефона.

Сноуден се од прошлог викенда налази на московском аеродрому Шереметјево, у транзитној зони, гдје чека одлуку еквадорских власти о његовом захтјеву за азил у тој земљи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *