Вијести, Свијет

САД остала година и по да се спреме за слабљење долара – полуге владања светом

„ТЕМПИРАНА БОМБА“ ЈЕ ПРЕНАДУВАНИ „МЕХУР“ УГРАЂЕН У АМЕРИЧКЕ БЕРЗЕ, А КОНКУРЕНТИ ПОСТАЈУ – ЕВРО, ЈУАН И РУБЉА

  • Криза 2008. била је видљива по наглом порасту приватних дугова, а шта нам данас прети? По мишљењу већине експерата, то је „мехур“ на берзи САД, који се већ одавно отргао од реалних економских показатеља компанија и нагло расте у склопу стагнације економије
  • Тај„мехур“ ће највероватније пући до половине 2015. године. На овај закључак упућују и речи шефа FED, Џeнет Јелен, да ће се крајем 2015. дисконтна стопа FED знатно повећати – до неколико процената
  • Такво повећање изазваће масовна банкротства домаћинстава и финансијских институција, тј. практично је неизбежно озбиљно урушавање финансијског система САД
  • Ако се претпостави да ће се колапс берзе десити до средине 2015., онда речи Јелен апсолутно адекватно описују рационалну финансијску политику монетарних власти, само што је она пристојно прећутала колапс
  • Максимум на који САД могу да рачунају то је година и по, а за то време треба да се припреме за то да ће нагло ослабити главни инструмент за управљање ситуацијом у свету, контрола промета светске резервне валуте трговања, долара
  • Стимулисање потражње трајало је више од 30 година и довело до тога да западна домаћинства троше много више него што добијају: расходи домаћинстава у Европској унији и САД премашују њихове реалне приходе за 20-25%
Пише: Михаил ХАЗИН, председник економске консултантске компаније „Неокон“
          ВЕЋ сам више пута говорио да су многе тешкоће са којима се сада суочавамо, посебно, невоље у Украјини – само последица глобалних проблема са којима се човечанство сусрело.

Другим речима, слични проблеми и процеси настајаће у блиској будућности у све већем броју земаља и региона.

О томе треба говорити све више и чешће – будући да правилно разумевање процеса који се одвијају веома може да помогне током процесакризе. Већ више од десет година проучавам економске узроке кризе.

Они се налазе у томе што је стимулисање потражње више од 30 година довело до ситуације у којој домаћинства троше много више него што добијају: расходи домаћинстава у Европској унији и САД премашују њихове реалне приходе за 20-25%.

Данас су сви инструменти за стимулисање потражње практично исцрпљени и она почиње да пада.Управо се у том паду приватне потражње и налази базни механизам кризе и нема никаквих основа сматрати да ће у блиској будућности криза престати.

Ипак, ова наша теорија ништа не говори о роковима почетка ове или оне фазе кризе, овде треба пажљивије размотрити конкретне детаље.

Криза 2008. била је видљива по наглом порасту приватних дугова, а шта нам данас прети? По мишљењу већине експерата, то је „мехур“ на берзи САД, који се већ одавно отргао од реалних економских показатеља компанија и нагло расте у склопу стагнације економије.

Овде смо више пута истицали да ће се „мехур“ највероватније пробити до половине 2015. године. Међутим, управо се појавила информација да отприлике такво мишљење има и руководство FED.

У сваком случају управо тако могу да се интерпретирају речи шефа FED, Џeнет Јелен, на прес конференцији после последњег заседања Комитета за отворена тржишта FED САД. Она је изјавила да ће се крајем 2015. дисконтна стопа FED знатно повећати – до неколико процената.

Узимајући у обзир данашње стање тржишта за поравнање и корпоративних финансија, такво повећање изазваће масовна банкротства домаћинстава и финансијских институција, тј. практично је неизбежно озбиљно урушавање финансијског система.

Другим речима, повећање стопа, или ће изазвати само по себи нови талас кризе, или ће се оно десити после кризе као начин да се смањи нагли раст инфлације. Ако се претпостави да ће се колапс берзе десити до средине 2015., онда речи Јелен апсолутно адекватно описују рационалну финансијску политику монетарних власти, само што је она пристојно прећутала колапс.

Таква ситуација значи да САД немају баш много времена за то да се припреме за озбиљно слабљење улоге долара на светској сцени, па према томе и за јачање регионалних валута.

Максимум на који оне могу да рачунају то је година и по, а за то време треба да се припреме за то да ће нагло ослабити главни инструмент за управљање ситуацијом у свету, контрола промета светске резервне валуте трговања, долара.

Јасно је да у таквој ситуацији оне треба основну пажњу да обрате на оне валуте које ће као резултат таласа кризе ојачати. То јачање треба максимално ограничити и по могућности усагласити са својом политиком. За сада за то постоје инструменти, али све ресурсе треба усмерити управо на решење тог задатка, док све остало нема  нарочиту улогу.

Које валуте, теоретски, могу нагло да ојачају? Ако гледамо наше окружење, онда су то три: евро, јуан и рубља. А шта видимо? САД нагло појачавају процес преговора о стварању зоне слободне трговине између ЕУ и САД, (која фактички претвара Западну Европу у трговинску колонију САД), појачава напетост у Украјини (односно, на путу новог „Великог пута свиле“ из Кине у Западну Европу) изастрашују ЕУ Русијом.

Посебно треба истаћи ситуацију са рубљом.

Либералистички (ову реч користим да би раздвојио праве либерале, односно, поборнике ослобођености личности од свих насилних спољних утицаја, од оних који се залажу за „слободу личности“ искључиво од руске државе, али не и од Међународног монетарног фонда или међународних финансијских авантуриста) лоби у влади и Централној банци Русије енергично покушава да спречи стварање комплетног рубаљског финансијског система.

То се добро види и по томе како су се договорили „Сбербанка“ и ЦБ по питању промовисања очигледно пропалог пројекта о стварању националног платног система на бази „универзалне карте“ „Сбербанке“ (која, иначе, користи лиценцу Master Card).

Пошто је постало јасно да тај пројекат није могућ одлучено је да се оснује апстрактно АД које треба од нуле да ради оно што је већ одавно урађено у оквиру пројекта ОРС (Обједињени рачунски систем).

Овде посебно треба истаћи једну веома важну ствар: санкције према нашој земљи уопште нису изазване њеним поступцима. То се добро види и по реакцији обичних грађана Европске уније и предузетника из читавог света.

Активност владајућих елита низа земаља против Русије изазвана је отвореним притиском САД  и повезана са једним јединим разлогом: то што активности Русије нису претходно биле усаглашене са САД.

Штампа се као динар у време Милошевића?

Штампа се као динар у време Милошевића?

Друга ствар је што озбиљне непријатности у економији не дају могућности САД да нанесе стварно озбиљан ударац…

Превела Ксенија Трајковић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *