Вијести, Свијет

Напредњаке ће предводити Бабић, ДС-овце Ђилас, „дачићевце“ Вукомановић, а „тадићевце“ – Ђуришић

МАЈА ГОЈКОВИЋ ИЗАБРАНА ЗА ПРЕДСЕДНИКА СКУПШТИНЕ СРБИЈЕ – НЕ ДОБИВШИ НИ СВЕ ГЛАСОВЕ СНС И СПС

  • Драган Ђилас прозвао Гојковићеву због предизборног говора у Новом Саду, полемика између Зорана Бабића и Драгана Шутановца
  • ФАКТИ: Србија је добила прилику да види како функционише Скупштина која представља само нешто више од половине бирача, како изгледа једини парламент у Европи састављен од еврофанатика и обожавалаца Меркелове и Ештонове, NАТО и бриселских виђања са Хашимом Тачијем

ЗА НОВОГ председника Скупштине Србије данас је већином гласова изабрана Маја Гојковић, посланик СНС и функционерка те странке.

За Гојковићеву су гласала 194 посланика, против је било 14, док је девет посланика било уздржано, а седници није присуствовало 29 посланика. Гласало се јавно, прозивком посланика.

Скупштина је без расправе за своје потпредседнике изабрала Верољуба Арсића и Игора Бечића из СНС, из редова демократа Гордану Чомић, која је ту функцију обављала и у претходном сазиву, из НДС Нинослава Стојадиновића, из СДПС Владимира Маринковића, а из ПУПС Константина Арсеновића, који је такође био потпредседник у прошлом сазиву.

За секретара парламента, са 199 гласова „за“, изабрана је Јана Љубичић, која је и у прошлом сазиву обављала ту функцију.

Гојковић је изјавила да ниједан политичар не би требало да се извињава због обећања да ће искоренити корупцију и криминал који су донедавно владали Србијом. Гојковић је то новинарима у парламенту изјавила коментаришући што је председник Демократске странке Драган Ђилас рекао да је њен избор симбол свега лошег што се дешава у друштву и да би председник парламента требало да објасни шта значи да „се неко више никада не роди или да му се искорени семе“.

Она је у фебруару, током предизборне кампање СНС у Новом Саду, рекла да је Србија спремна за корените реформе и да је потребно да се искорени семе зла које персонификују Мирослав Мишковић и Драган Ђилас.

Ђилас је после избора Маје Гојковић још рекао: „Ја лично не тражим објашњење пошто сам био директно поменут, али било би логично да председник парламента објасни шта значи да се неко више никада не роди или да му се искорени семе. То су непримерене ствари, а дају оправдање агресији коју свакодневно видимо на улицама“.

Гојковић је изјавила је да ће наставити да ради на развоју демократије у парламенту, неговању духа толеранције и обећала да ће сви посланици бити једнаки у својим правима, али и обавезама. Истакла је да одговорност жели да подели са свим представницима народа и да слику о парламенту не може да ствара један човек.

„Највише пажње сам обратила на оно шта су посланици рекли за мој избор. Можда је било чудно и ћутање неких посланика, а после дугогодишње праксе посланика, то ћутање се може тумачити као значајно“, оценила је Гојковић.

И посланик ДС Драган Шутановац истакао је да је Гојковићева на предизборном митингу у Новом Саду изговорила речи мржње које, како је рекао, нису изговорене од 90-их година и за које се мислило да су искорењене. Према његовим речима, актуелна већина у скупштини би опозицију требало да негује и да „буде према њој нежна“ и поновио да је ДС једина опозиција у парламенту.

Одговорио му је шеф посланичке групе СНС Зоран Бабић, истакавши да се Шутановац служи „чудном математиком која се не учи ни на једном факултету“.

„Завршили смо исти факултет и чак исти смер, али не знам која је то математика о којој говорите“, рекао је Бабић и додао да Шутановац покушава да оспори легитимитет владајућих странака и да би требало више да брине о својој посланичког групи, док ће о држави бринути СНС.

„За СНС је било важно да је Гојковићева толерантна, спремна на компромисе и договоре и верујемо да ће у раду скупштине успети да са свим посланичким групама створи демократску атмосферу и да ће грађани видети да смо у озбиљном послу заједно, без политичких разлика“, рекао је Бабић.

У скупштини су представници седам изборних листа, а листа странака окупљених око СНС има највећи број посланика – 158.

Иза напредњака највише места, 44, заузеће посланици коалиције СПС-ПУПС-ЈС, а потом ДС са 19, затим НДС са 18, шест са листе „СВМ – Иштван Пастор“, три са листе „СДА Санџака – Сулејман Угљанин“ и два са листе „ПДД – Риза Халими“.

У новом сазиву биће 11 посланичких клубова и странке су одлучиле ко ће бити на њиховом челу, као и ко ће бити заменици посланичких група.

Највећу посланичку групу СНС, водиће и даље Зоран Бабић, као што промена неће бити ни у посланичком клубу НС – водиће га Мирослав Маркићевић, док ће му заменица бити Дубравка Филиповски. На челу посланичког клуба СДПС биће Миодраг Мијатовић, док ће му заменица бити Милена Бићанин, а на челу заједничког посланичког клуба СПО-ДХС С биће Александар Југовић.

Шефица посланика СПС остаје Дијана Вукомановић, као и њен заменик Ђорђе Милићевић, свој клуб ће имати и ПУПС и Јединствена Србија, који су на изборе ишли на листи са социјалистима, а на челу тих клубова биће Милан Кркобабић и Драган Марковић.

Шеф посланичког клуба НДС биће Марко Ђуришић, његов заменик Јанко Веселиновић, а самосталан посланички клуб имаће и ЛСВ која је на изборе изашла на листи окупљеној око НДС.

ЗА НОВОГ председника Скупштине Србије данас је већином гласова изабрана Маја Гојковић, посланик СНС

ЗА НОВОГ председника Скупштине Србије је изабрана Маја Гојковић, посланик СНС

На челу посланика ДС је њен лидер Драган Ђилас, његова заменица ће бити Наташа Вучковић, СВМ ће руководити Балинт Пастор, док ће му заменик бити Ласло Варга.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *