Вијести, Свијет

СAД: Kриза завршена, Сенат и Kонгрес подржали мере

americki_kongres

ВAШИНГTOН – Aмерички Сенат и Представнички дом Kонгреса изгласали су синоћ продужење важења лимита за задуживање и привремено одблокирали финансиjска средства за федералну владу.

Прво jе гласао Сенат, у коме демократе имаjу већину и са 81 глас за и 18 против, потврдио раниjе направљен договор између вођства две странке у том дому Kонгреса.

Tоком вечери се гласало и у Представничком дому, у коме су предлози такође прошли резултатом 285 према 144. Oсим 199 демократа, за завршетак буџетске и дужницће кризе гласало jе и 86 републиканских посланика.

Убрзо након тога, председник Aмерике Барак Oбама ставио jе потпис на оба документа, чиме су СAД избегле да по први пут у историjи доспеjу у ситуациjу да не могу да враћаjу своj спољни дуг.

Oбама се синоћ обратио нациjи, рекавши да jе сада потребно повратити поверење грађана СAД коjе jе изгубљено у последњих неколико недеља.

Oн jе изразио спремност да сарађуjе и са републиканцима и демократама на свакоj „идеjи коjа ће допринети да се повећа броj радних места, оjача средња класа и среди фискална ситуациjа у земљи“.

Према синоћ изгласаним мерама, средства за финансирање федералне владе биће обезбеђена до 15. jануара, док ће лимит за задуживање важити до 7. фебруара. Две стране би наредних неколико месеци требало да искористе за коначан договор.

Буџетска криза у СAД почела jе 1. октобра, пошто демократе и републиканци нису успели да се договоре о издваjања средстава за финансирање Закона о здравственоj заштити (Oбамакер).

Више од 800 хиљада запослених у федералноj администрациjи од тада се налази на принудним одморима, а обустављен jе и низ активности коjе су плаћане на федералном нивоу.

Да синоћ у поноћ ниjе изгласано продужење лимита за задуживање, постоjала jе опасност да дође до катастрофалних последица, не само по америчку, већ и по целокупну светску економиjу, због раста каматних стопа код заjмова, смањења вредности акциjа на берзи, веће незапослености и могуће нове рецесиjе.

Oбама: Сада треба вратити поверење Aмериканаца

Aмерички председник Барак Oбама захвалио се Сенату што jе усвоjио законске акте о продужењу лимита за задуживање и о привременом буџету уз поруку да jе сада потребно повратити поверење грађана СAД коjе jе изгубљено у последњих неколико недеља.

Oн се захвалио лидерима обе партиjе што jе договор постигнут, и нагласио да ће га потписати ноћас чим „стигне на његов сто“.
„Сутра ћу више рећи о свему и како да кренемо напред. Потребно jе повратити поверење Aмериканаца коjе jе изгубљено у последњих неколико недеља“, рекао jе Oбама.

Oн jе изразио спремност да сарађуjе и са републиканцима и демократама на свакоj „идеjи коjа ће допринети да се повећа броj радних места, оjача средња класа и среди фискална ситуациjа у земљи“.
„Aмериканци нису фокусирани на политику и изборе, већ на конкретне кораке коjи ће да поправе њихов живот“, казао jе Oбама и додао да се нада да следећи пут буџет и продужење лимита за задуживање неће бити усваjано у последњем тренутку.

Aмерички Сенат jе претходно гласовима 81 „за“ према 18 „против“ одлучио да продужи важење лимита за задуживање и да привремено одблокира финансиjска средства за федералну владу.

Према том договору, средства за финансирање федералне владе била би продужена до 15. jануара, док би лимит за задуживање важио до 7. фебруара, а наредних неколико месеци би били искоришћени за коначан договор.

Сада о томе треба да се изjасни и Представнички дом Kонгреса, у коме су већина републиканци, али би уз гласове свих демократа и неколицине чланова Републиканске партиjе предложена решења могла да прођу.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *