Вијести, Свијет

САД ће помоћи војну акцију Израела

000655
Амерички Сенат донио је резолуцију у којој се каже да би САД требало да пруже војну, дипломатску и економску подршку Израелу ако крене у војну акцију против Ирана.

Наиме, по тој “необавезујућој резолуцији”, САД би требало да пруже војну, економску и дипломатску подршку у случају војне акције Израела против Ирана као легитимном чину самоодбране од нуклеарне пријетње иранског оружја.

– Не може се раздвојити пријетња нуклеарног програма Ирана по САД и по Израел – рекао је сенатор Линдзи Грејем, републиканац који је, заједно са сенатором Робертом Менендесом, демократом, предлагач резолуције.

Резолуција, прихваћена са 99 гласова за и ни једним против, позива на пуну примјену америчких и међународних санкција према Ирану и позива предсједника САД да настави да јача извршење санкција.

Такође у сриједу, Спољнополитички одбор Представничког дома Конгреса САД је одобрио приједлог закона који доноси још оштрије економске санкције против Техерана.

Приједлог закона доноси нова ограничења извоза иранске нафте, ограничава приступ Техерана девизним резервама у иностранству и продужава “црну листу” иранских компанија.

Конгрес је санкције увео у четири наврата од јуна 2010.

Циљ је да се повећа притисак на иранске лидере да се одрекну нуклеарног програма.

САД и друге свјетске силе сматрају да Иран производи и складишти обогаћен уранијум да би произвео нуклеарно оружје.

Иран међутим тврди да то ради у мирнодопске сврхе, прије свега ради производње струје у нуклеарним електранама.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *