Вијести, Свијет

Руске нуклеарне главе производе половину атомске енергије САД

RusselvillePowerplant

Споразумом о разоружању између САД и Русије, нуклеарне главе бившег СССР-а успешно осветљавају америчке домове већ 15 година.

Скоро половина нуклеарне енергије САД пореклом је из руских нуклеарних глава, изјавила је заменица државног секретара за разоружање Роуз Готемолер у свом говору у Уједињеним нацијама 10. октобра.

Гориво створено од осиромашеног уранијума настало је из размонтираних нуклеарних глава. Такво гориво користи се потом у нуклеарним електранама, подсетила је она. Додала је и занимљив податак да у последњих 15 година, нуклеарно гориво добијено из руских нуклеарних глава, произвело је 10 посто целокупне електричне енергије која је произведена у САД.

Споразум постигнут 1993. између САД и Русије назван скраћено ХЕУ-ЛЕУ програм (популарније програм Мегатоне у Мегавате) истиче ове године у новембру када из Русије стигне последња пошиљка.

– Радујемо се тренутку када ћемо прославити овај подвиг – рекла је Готемелер.

Руски заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков састао се са Розом Готемелер 9. октобра. Они су се осврнули на догађаје у Сирији, као и на међународну контролу сиријског хемијског оружја.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *