Вијести, Свијет

Руска војска извршила најамбициознију проверу борбене готовости

podmornica-2

У оружаним снагама Русије је изведена највећа у постсовјетској историји провера борбене спремности, чије је одржавање јуче наредио председник РФ Владимир Путин.

У проверу су укључене оружане снаге Централног и Источног војног округа, Тихоокеанске флоте, као и Авијације далеког домета и Војно-транспортне авијације ВВС Русије, више од 80000 војника, око 1000 тенкова и борбених оклопних возила, 130 авиона и хеликоптера и 70 бродова Војно-поморске флоте“ – саопштило је Министарство одбране.

Ниакво нарушавање међународних обавеза Русије током изненадних вежби борбене готовости војних трупа није било дозвољено, саопштило је Министарство одбране РФ.

У складу са наредбом председника РФ Владимира Путина у ноћи између суботе и недеље трупе Источног војног округа и снаге Централног војног округа добиле су школско-борбене задатке и приступиле њиховом испуњењу. Број војника, који учествују у провери, износи 160000.

Иначе, како је саопштено почетком јула, у циљу даљег јачања руских оружаних снага Руска ратна морнарица добиће 36 нових борбених бродова, чамаца и помоћних бродова.

Ово је саопштио заменик команданта Руске ратне морнарице вицеадмирал Александар Федотенков. Према његовим речима испорука поморске технике у том обиму „говори о оживљавању ратне морнарице”.

Средином марта 2013. године министар одбране Русије Сергеј Шојгу најавио је да ће Руске војно-поморске снаге до 2020. године бити допуњене са укупно 78 бродова: осам стратешких нукеларних подморница, 16 вишефункционалних подморница и 54 површинска брода различиитх класа.

Америка је оптужила војно-ваздухопловне снаге Израела да су уништиле магацин руских протибродских ракета у Сирији, јер су те ракете, наводно, могле да угрозе израелску морнарицу, преноси канал Си-Ен-Ен позивајући се на три анонимна извора у руководству САД.
Извори су навели да се напад на магацин ракета Јахонт догодио у Латакији на обалама Сирије 5. јула. Током напада погинуло је неколико војника.
Међутим, израелски министар одбране Моше Јалон негирао је те информације, изјавивши да Израел није умешан у сиријски рат. „Ако било где на Блиском истоку дође до неког напада или експлозије, увек за то нас оптужују“, приметио је министар.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *