Вијести, Свијет

Русија више не жели да једе јабуке из Европске уније

Влада Русије је увела забрану на испоруку намирница од меса, рибе, млека, поврћа и воћа из Европске уније, САД, Аустралије, Канаде и Норвешке на годину дана. Ово је Дмитриј Медведев саопштио на седници владе у четвртак. Самим тим, кабинет је почео да извршава указ председника Владимира Путина који је потписан у среду.

Суштина указа руског председника састоји се у томе да се Русија одриче увоза пилетине из САД, воћа из Пољске и осталих намирница из земаља које уводе санкције према Русији. Они који су покушали да врше притисак на Москву могу да задрже своју робу коју су раније испоручивали на руско тржиште.

Притом је председник истакао потребу да се не дозволи пораст цена у земљи за намирнице које су уврштене у руске санкције. У пракси ово значи нагло повећање куповине ових намирница у земљи и иностранству.

На пример, на тезгама руских продавница више неће бити пољског воћа и поврћа. Пољска се назива највећим извозником јабука на свету. А почасну титулу Пољска је умногоме успела да освоји захваљујући руском тржишту. Придруживши се европским санкцијама према Русији Пољска је скоро сигурно остала без овог звања и сад за то може да каже „хвала“ Европској унији. Укупна количина воћа и поврћа коју је Пољска испоручивала Русији износила је око милијарду евра годишње – то је трећина укупног пољског извоза ове врсте производа.

А за руске произвођаче и њихове колеге из других земаља које не учествују у санкцијама, сва ова ситуација представља нову шансу. Већ су се појавиле вести о томе да ће шеф руског контролног органа који прати квалитет страних испорука пољопривредних производа, Сергеј Данкверт, разматрати с министарством пољопривреде Турске могућност повећања увоза воћа и поврћа из Турске у Русију. Осим Турске, спремност да повећају испоруке својих производа у Русију најавили су земље Латинске Америке и низ земаља из Азије. Оне добијају могућност да брзо повећају испоруке у Русију и да за дуго времена учврсте свој нови удео на њеном тржишту.

Ово се односи на намирнице које у укупном износу вреде неколико милијарди долара. Европска унија је, испунивши жељу Вашингтона о санкцијама против Русије, сама „пуцала“ у себе. А уједно је помогла руским произвођачима и омогућила другим земљама да повећају извоз у Русију.

Русија више не жели да једе јабуке из Европске уније / © Flickr.com/smohundro/cc-by-nc-sa 3.0

Русија више не жели да једе јабуке из Европске уније / © Flickr.com/smohundro/cc-by-nc-sa 3.0

Ово ће се вероватно односити и на Турску – пошто би било чудно да турски извозници пропусте такву прилику. Јер, они се налазе у повољном положају због територијалне близине и већ успостављених веза. Ипак, у овом случају се ради о тенденцији која је јачала и без помоћи Европске уније. Турски извоз у Русију се у периоду од 2004. до 2013. године повећао скоро четири пута, а руски извоз у Турску се у истом периоду отприлике утростручио. Недавно је Турска предложила Русији да у међусобним обрачунима пређу на националне валуте како би се ослободиле трошкова такозване „доларске дипломатије“ САД. Ови процеси ће се сад такође вероватно убрзати – што ће бити само на корист економијама двеју земаља.

Извор: Глас Русије

„ЗАПЛАКАЛИ”: Пољаци моле Белу кућу да америчко тржиште отвори њиховим јабукама

СУОЧЕНИ СА ПУТИНОВИМ КОНТРАСАНКЦИЈАМА – НЕ КРИЈУ ДА ЈЕ ЗА ЊИХ СИТУАЦИЈА „КРАЈЊЕ ТЕШКА”

АМБАСАДОР Пољске у Вашингтону Ришард Шнепф срео се са замеником америчког министра пољопривреде Мајклом Скузеом и замолио – у име своје земље – да САД отворе своје тржиште за јабуке којима је Русија Путиновим контрасанкцијама подигла рампу.

Чак је дипломатски „заплакао“: „Пољска је заинтересована за брзу одлуку. Ситуација је је крајње тешка“.

Шнепф је истовремено открио да очекује одлуку Обамине администрације у наредних 7-8 дана.

САД забрањује увоз поврћа и воћа из Европске уније, али прави и изузетке.

Примера ради, Пољској је одраније дозвољено да у САД извози паприку и броколи, а Италији – јабуке и крушке.

Основни разлог забране је: заштита америчких произвођача.

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *