Вијести, Свијет

Русија спремна да гради према Турској још један гасовод

ЕРДОГАН И ПУТИН У АНКАРИ У ЧЕТИРИ ОКА РАЗГОВАРАЛИ – ПУНА ТРИ САТА

  • Руска страна спремна да прошири капацитете постојећег гасовода Плави ток и да на турској територији  – уз саму границу са Грчком – сагради гасни хаб за снабдевање потрошача у јужној Европи

        РУСКИ вођа Владимир Путин разговарао је данас у Анкари у четири ока са турским колегом, Таипом Реџепом Ердоганом, пуна три сата, уместо протоколом посете предвиђених 60 минута.

        Ово је индиректна потврда да се руско-турски односи стратешки мењају и да је, по свему судећи, започело ново приближавање две земље. Нимало случајно: у време видљивог погоршавања односа Анкаре и Вашингтона.

        Можда највеће разлике између Турске и Русије постоје поводом Сирије. Међутим, по завршетку данашњих преговора, Путин је саопштио да он и Ердоган „теже да не допусте хаос на територији Сирије“ и да су заинтересовани да се у тој земљи пронађе решење прихватљиво за сиријски народ и све политичке снаге.

        Ердоган је, са своје стране, нагласио да он и његов високи гост и даље имају различите погледе на ситуацију у Сирији, али зато веома блиске поводом борбе са Исламском државом и тероризмом.

        Путину је било постављено питање – да ли Русија жели да Башар Асад остане и даље на власти у Дамаску. Председник РФ је на њега одговорио веома кратко: „То питање треба поставити сиријском народу. Последњи избори у Сирији су показали да председник Асад има прилично велику подршку становништва Сирије“.

        После разговора у четири ока, уследили су преговори у проширеном саставу.

        Русија и Турска су се договориле да руски гасни гигант Газпром прошири капацитете гасовода Плави ток. Путин је прецизирао да ће то ширење бити у функцији задовољавања енергетских потреба турске државе.

        Додао је да је Русија спремна да – дном Црног мора – сагради још један гасовод који би снабдевао Турску „плавим горивом“. Притом је нагласио: да ће – ако експертизе покажу да је то сврсисходно – на турској територији – на граници са Грчком – бити направљен такозвани гасни хаб одакле би биле задовољаване потребе потрошача у јужној Европи.

        Потписан је и меморандум о разумевању између руске фирме Росатом и Министарства енергетике Турске о школовању турских кадрова.

Владимир Путин и Реџеп Ердоган

Владимир Путин и Реџеп Ердоган

Турска у руској спољној трговини заузима седмо место.

Робна размена између две земље у прошлој години је достигла 32,7 милијарди долара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *