Вијести, Свијет

Русија савезницима даје богату војну помоћ

svet-rusija

Москва – Русија ће ускоро наоружати Киргистан и Таџикистан, своје савезнике у централној Азији, који треба да буду непробојни штит од могућег продора авганистанских верских фанатика кад 2014. године Американци напусте ту земљу. Киргистан ће добити војнотехничку помоћ у вредности од милијарду и 100 милиона долара, а Таџикистан око 200 милиона долара. Начелник руског генералштаба Валериј Герасимов каже да ће обе земље добити хеликоптере, оклопне транспортере, реактивне вишецевне бацаче „ураган“ (на слици). Заузврат, Русија у споменутим земљама бесплатно користи војне базе.

Војни експерти сматрају да је врло важно да се суседи Авганистана припреме за евентуалну одбрану, јер се очекује да ће муслимански екстремисти после одласка Американаца и њихових савезника повећати своје амбиције на другим местима.

„Засад се не разговара о повратку руских граничара на државну међу Таџикистана и Авганистана. Али намера је да се домаћа војска технички добро опреми, ни би ли им се тако омогућила ефикасна контрола границе која ће спречити екстремисте из суседног Авганистана да крену на север“, објаснио је руски генерал Николај Бордјужа, генерални секретар Организације за колективну безбедност и сарадњу познатије као ОДКБ.

И Киргизија и Таџикистан су чланов ОДКБ. Тај договор је потписан 15. маја 1992, а десет година касније је формирана и организација у коју улази шест држава: Русија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Таџикистан и Јерменија. Циљ организације је очување мира и заштита независности на колективној основи. Главни орган је савет у коме су председници држава. Колективне снаге за брзо реаговање су формиране 2001, а 2009. су основане Колективне снаге оперативног реаговања. Једном годишње се обавезно одржавају заједничке војне вежбе.

Источни НАТО

Кад је формиран ОДКБ многи су ту организацију назвали „источни НАТО“. Међутим, планови су се споро реализовали јер је главни терет пао на Русију. Наиме, и Таџикистан и Киргистан имају више воље него пара. На недавном састанку у Сочију ОДКБ је прихватио план војне сарадње до 2020, а већ је донета одлука о формирању заједничких ваздушних снага и снага специјалне намене.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *