Вијести, Регион

БиХ: Европска комисија блокирала 47 милиона евра

Sports Events

Сарајево – Европска комисија је у петак активирала процедуре да се првобитно планирана средства за претприступну помоћ (ИПА фонд) БиХ за 2013. годину смање за 54 одсто, односно за 47 милиона евра. Ово је уследило након што седам политичких лидера из БиХ са представницима Европске комисије нису успели постићи договор око примене пресуде у случају „Сејдић и Финци“ и механизма координације БиХ са ЕУ.

„Непостојање решења у случају „Сејдић и Финци“ блокира приступни процес БиХ у ЕУ и стога је тешко оправдати наставак давања средстава из ИПА фондова. Уколико се у наредним данима дође до решења, ова процедура још увек може бити обустављена“, навео је у писменом обраћању европски комесар за проширење Штефан Филе.

Он је навео да су се сви главни политички актери и лидери на нивоу БиХ и ентитета у Бриселу сагласили да се наставе активности на европском путу.

„Политички лидери БиХ треба без одлагања да се договоре о решењу, како би се могло применити за опште изборе 2014. године. Још једни избори који би представљали кршење Европске конвенције о људским правима озбиљно би поткопали легитимитет и кредибилитет будућих изабраних тела“, упозорио је Филе.

Он је додао да ниједна од обавеза које су политички лидери и институције преузели у декларацији коју су потписали 1. октобра није испуњена, иако су се око њих у принципу сагласили.

Иако РС у овим преговорима није била страна која је блокирала договор, Српска ће, уколико изостане решење између странака у Федерацији БиХ, ипак претрпети „колатералну штету“, јер се блокада новца од ИПА фодова односи и на пројекте за РС.

Председник Додик ипак не мисли тако и истиче да Српска „нема разлога да жали због изостајања 47 милиона евра ИПА средстава, јер и иначе не би било договора о њиховој реализацији, с обзиром на то да се преко њих жели утицати на подршку формирању нових институција на нивоу БиХ“.

Он сматра да реално простора за промену Устава БиХ има до маја наредне године, када се предају кандидатуре за изборе.

„Ако проведемо одлуку у предмету „Сејдић и Финци“ добијамо кандидатски статус, који данас имају Србија и Црна Гора, али и Македонија и то још од 2005. године. Хрватска је у ЕУ, па шта се тамо боље дешава?“, упитао је Додик.

Шта се стопира

Пројекти који не би били финансирани у склопу ИПА програма за 2013. годину укључују следеће секторе: саобраћајну инфраструктуру, подршку конкурентности малих и средњих предузећа, учешће у програмима ЕУ итд. Европска комисија неће ограничити средства која су осмишљена за директну добробит грађана БиХ, на пример, у области подршке за избеглице и расељена лица, социјалне инклузије у образовању и провођењу Акционог плана за Роме. Стога ће бити смањен ИПА национални програм 2013, а укупно средстава ће износити до 39 милиона евра.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *