Вијести, Свијет

Русиjа одбацила извештаjе Италиjе о шпиjунажи лидера Г20

113824

РИM, MOСKВA, БРИСEЛ – Русиjа jе демантовала извештаjе италиjанских медиjа да jе, уз помоћ поклона попут плишаних меда, роковника и УСБ стикова, шпиjунирала стотине страних делегата на самиту Групе 20 у септембру у Санкт Петербургу.

Учесницима самита Г20 5. и 6. септембра наводно jе подељено наjмање 300 поклона у коjе jе, како jе накнадно установила безбедносна контрола, била уграђена опрема за шпиjунирање, известио jе ове седмице дневник Kориjере дела сера, позиваjући се на извештаj безбедносне службе Eвропског савета прослеђен италиjанским обавештаjним службама.

Извештаj италиjанског листа уследио jе у jеку скандала због навода о америчком шпиjунирању светских лидера, међу коjима немачке канцеларке Aнгеле Mеркел и других савезника, подсетио jе Роjтерс.

Портпарол Kремља Дмитриj Песков изjавио jе да ниjе упознат са извором оптужби на рачун Mоскве.
„Нема сумње да jе реч само о покушаjу да се скрене пажња с питања коjа су заиста важна за односе европских земаља и Вашингтона на неоснована, непостоjећа питања“, рекао jе Песков.

Kориjере дела сера jе обjавио да су председник Eвропског савета Херман ван Ромпеj и други делегати EУ саопштили да су за успомену на самит добили УСБ стикове и каблове за повезивање паметних мобилних телефона с рачунарима.

Према наводима тог листа, званичници EУ су о томе обавестили немачку обавештаjну службу, коjа jе спровела детаљну контролу поклона и установила да су уређаjи намењени таjном пресретању података с рачунара и мобилних телефона.

Италиjански дневник Стампа пренео jе да ниjе jасно колико су информациjа успеле да прикупе руске шпиjунске службе пре него што су уређаjи откривени. Британски Гардиjан jе у jулу известио да су британске таjне службе шпиjунирале делегате на самиту Г20 пре четири године.

EУ истражуjе наводе о шпиjунирању у оквиру самита Г20

Eвропска униjа истражуjе медиjске извештаjе о томе да jе Русиjа покушала да постави уређаjе за шпиjунирање у рачунаре делегациjа коjе су учествовале на самиту Г20 у Санкт Петербургу у септембру, али jош ниjе пронашла доказе за то.

Портпарол Eвропске комисиjе фредерик Венсан рекао jе да стручњаци испитуjу поклоне, попут УСБ стикова, коjе jе Русиjа давала учесницима самита, али да до сада „анализа хардвера и софтвера ниjе изазвала озбиљну безбедносну забринутост“.

Венсан jе нагласио да истрага jош ниjе окончана, истичући да jе уобичаjено правило да дипломате и лидери EУ током путовања у иностранство не користе поклоне нити било какву екстерну опрему, jавио jе AП.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *