Вијести, Регион

НИС у 2013. повећао инвестициjе и уплате у буџет

113843

БEOГРAД – Нафтна индустриjа Србиjе (НИС), коjа jе за девет месеци ове године остварила чист приход од 31,7 милиjарду динара, инвестирала jе у Србиjи у 2013. години 37,86 милиjарди динара и уплатила у буџет 86,6 милиjарди динара.

НИС jе за девет месеци ове године уплатио у буџет Србиjе 37 одсто више новца него у истом периоду прошле године, и то по основу директних и индиректних пореских обавеза, акциза, пореза на приход и других пореских доприноса, саопштено jе данас из компаниjе.

У оквиру инвестиционог програма у 2013. НИС jе уложио 37,86 милиjарди динара, или 25 одсто више него за исти период прошле године.

Чист приход групе компаниjа НИС, коjа обухвата НИС а.д, кћерке-фирме и зависна друштва готово jе на истом нивоу као прошле године.

Oчување финансиjског резултата НИС-а, упркос погоршању макроекономских услова и повећању пореског оптерећења, резултат jе повећања ефикасности производних процеса, пре свега у сегменту прераде, због пуштања у рад комплекса хидрокрекинга/ хидрообраде у „Рафинериjи Панчево“ и раста продаjе деривата са високом маржом.

Tом финансиjском резултату jе, како се истиче, допринео и развоj клиjентских програма у области малопродаjе и велепродаjе, као и повећање квалитета робе и услуга на бензинским станицама компаниjе.

Oперативни приход НИС-а пре уплате камата, пореза на приход и амортизациjе (EБИTДA) износио jе 47,7 милиjарди динара, што jе такође на нивоу прошле године.

Захваљуjући побољшању дисциплине у наплати потраживања, оперативни новчани ток компаниjе достигао jе 49,6 милиjарди динара и повећан jе за 78 одсто у односу на исти период прошле године, док jе кредитно задужење код банака на краjу септембра било 471 милион долара.

Наjвећи део капиталних улагања, 15,7 милиjарди динара, НИС jе у 2013. усмерио на проjекте истраживања и производње угљоводоника, а приоритети су били обнављање геолошко-истражних радова, ради повећања резерви изнад обима производње, иностране концесиjе, увођење нових технолошких решења, аутоматизациjа производног процеса и развоj инфраструктуре.

У развоj прераде НИС jе у 2013. години уложио 8,9 милиjарди динара. Kључни проjекти у овоj области били су повећање ефикасности у „Рафинериjи Панчево“, разрада проjекта изградње центра за производњу базних уља у „Рафинериjи Нови Сад“, повећање еколошке безбедности прерађивачког комплекса и сервисних обjеката.

За проjекат модернизациjе и ширења прометне мреже у Србиjи и на тржишту Босне и Херцеговине, Румуниjе и Бугарске, компаниjа jе издвоjила 11,1 милиjарди динара.

Kада jе реч о нафтним дериватима на српском и регионалном тржишту, НИС jе продао 2,183 милиона тона, што jе 28 одсто више него прошле године, а главни разлог за раст обима продаjе jе повећање малопродаjе и велепродаjе белих деривата, извоза и развоj маркетиншких инструмената управљања продаjом.

НИС jе са партнерима наставио развоj програма лоjалности „Суперкартица“, коjи закључно са септембром 2013. има милион корисника, а обим малопродаjе нафтних деривата НИС-а повећан jе за 15 одсто.

НИС jе повећао и обим прераде нафте и полупроизвода на 2,204 милиона тона, што jе за 45 одсто више у односу на девет месеци 2012.

Производња нафте и гаса износила jе 1,227 милиона тона нафтног еквивалента, што jе за три одсто више него прошле године, а до раста производње дошло jе пре свега захваљуjући пуштању у рад нових бушотина, као и реализациjи додатних геолошко-техничких мера.

Kомпаниjе jе у 2013. наставила и програм развоjа кадровског потенциjала и ангажовања младих стручњака, па jе у 2013. години у оквиру програма „НИС шанса“ та компаниjа запослила око 200 младих дипломаца виших и средњих стручних школа.
„Упркос негативним макроекономскием условима, према резултатима за девет месеци 2013. године, НИС jе очувао своj допринос подршци праваца коjи су важни за стабилан развоj Србиjе,“ рекао jе генерални директор НИС-а, Kирил Kравченко и додао да jе реч о реализациjи проjеката у области екологиjе, подршци социjалноj сфери и развоjу кадровског потенциjала.

Kравченко jе нагласио да расте и допринос НИС-а домаћоj економиjи, те да jе обим пореских давања те компаниjе за три квартала 2013. године готово два пута већи од истог показатеља у 2009 години.
„У делу развоjа бизниса кључни приоритет остаjе обнављање технолошке базе и увођење иновациjа. Tа политика већ даjе резултате, jер повећавамо производне показатеље, ствараjући стабилну ресурсну базу за будућност“, поручио jе Kравченко.

Иако уздржано оцењуjемо макроекономске перспективе до краjа године, надамо се да ће НИС успети да реализуjе задатке коjе су пред компаниjу у овоj години поставили акционари, додао jе генерални директор НИС-а.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *