Вијести, Свијет

Русија одбацила америчке оптужбе за шпијунажу

spijunka_660x330

МОСКВА – Русија је данас са љутњом одбацила америчке оптужбе за шпијунажу усмерене против службеника руског културног центра у Вашингтону, наводећи да су америчке тврдње неосноване.

Амерички обавештајац, који је тражио да остане анониман јер је истрага у току, за Асошиејтед прес (АП) рекао је да америчка агенција Еф БиАј (ФБИ) испитује да ли је Јури Зајцев, водитељ програма културне размене који спроводи руска влада, покушао да као обавештајне сараднике регрутује младе Американце.

Руско министарство спољних послова саопштило је да је „збуњено“ таквим наводима и да „измишљотине које ти наводи садрже немају никакве везе са реалношћу“.

То министарство затражило је од власти САД да се „недвосмислено и јавно одрекну злонамерног покушаја да баце сенку на активности Руског центра за науку и културу“.

Портпарол агенције ФБИ Џејсон Пек, одбио је да коментарише случај.

Јури Зајцев одбацио је оптужбе оценивши их покушајем да се угрозе везе између Москве и Вашингтона.

У изјави коју је пренела руска новинска агенција Итар-Тас, Зајцев је рекао да је „срамота што се с времена на време у руско-америчким односима чују одјеци Хладног рата“.

Портпарол руске амбасаде у Вашингтону Евгениј Коришко такође је у изјави за Итар-Тас одбацио оптужбе тврдећи да „такве страшне приче подсећају на времена Хладног рата“.

Магазин Мадер Џонс, који је први објавио репортажу о овом случају, навео је да је организација коју води Зајцев платила рачун за око 130 Американаца како би они посетили Русију.

По наводима магазина, Зајцев или његови сарадници креирали су досијее о учесницима, међу којима се налазила и особа која је била саветник гувернера једне америчке савезне државе.

Магазин је такође навео да агенти агенције ФБИ испитују Американце који су учетвовали у програму.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *