Вијести, Свијет

Русија неће конфронтацију, али ће одговорити на сваке нове санкције

УЧЕСНИЦИМА ОМЛАДИНСКОГ ФОРУМА „СЕЛИГЕР-2014” ДА СВЕТУ ПРАВИ ПРОБЛЕМЕ ТЕЖЊА САД И ЗАПАДА ДА ДОМИНИРАЈУ

  • Шеф руске дипломатије успротивио се формирању међунароног трибунала за Украјину, али нагласио да кривци за злочине почињене у тој земљи – морају бити кажњени

        
НАПОРЕ Русије да се отклоне светске претње ометају акције САД и европских колега, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

         „Наше заједничке напоре на међународном плану да купирамо изазове и претње омета тежња Сједињених Држава и Запада у целини да очувају свој доминантан положај у свету, положај на који су навикли током неколико векова, и да вештачки задрже појаву мултиполарног и полицентричног света, који одражава објективне тенденције развоја света” — рекао је он у говору пред учесницима Сверуског омладинског форума „Селигер-2014”.

         Одговарајући на питање о односима с Украјином, Лавров је нагласио: „Ми нисмо заинтересовани да растурамо ту државу. Нисмо заинтересовани ни за то да негде не могу да се уживају људска права. Оно што се сада догађа унутар Украјине, оно за шта је Међународни комитет Црвеног крста потврдио да је унутрашњи оружани конфликт, то нас нагони да се руководимо приступима прихваћеним у међународном праву, а то су прекид ватре и почетак преговора”.

         „Ми не можемо да не поштујемо вољу украјинског народа. Али, тај народ заиста треба да добије могућност да, не у ратним условима, не под бомбама, већ у условима примирја, прекида ватре види колико је могуће постићи договор који му нико неће наметати  — истакао је Лавров.

         Према његовим речима, Москва жели да Руси у Украјини – заједно са Украјинцима, Мађарима и Румунима – живе онако како су навикли да живе и да њихова права буду поштована.

         „Мени се чини да је у заједничком интересу да буде сачувано велико руско становништво Украјине, да у Украјини буде комфорно Русима” – нагласио је Лавров.

         Шеф руске дипломатије је поновио да његова земља није заинтересована за прављење даље „санкцијашке спирале”, али је упозорио Запад да ће на нове санкције – адекватно одговорити.

         „Ми нисмо заинтересовани за конфронтацију. Желим да подсетим да су напади на Русију почели много пре украјинске кризе, пре пролећа 2014. године” – указао је Лавров.

Русија неће конфронтацију, али ће одговорити на сваке нове санкције

Русија неће конфронтацију, али ће одговорити на сваке нове санкције

Он се успротивио формирању међунароног трибунала за Украјину, али је нагласио да кривци за злочине почињене у тој земљи – морају бити кажњени.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *