Вијести, Свијет

Русија може небо над Новоросијом прогласити зоном забрањеном за летове

ОДЛУКОМ ДА ЗАВРШИ КАЗНЕНУ ОПЕРАЦИЈУ ДО 29. МАЈА ПОРОШЕНКО ЈЕ ЗАТВОРИО СВЕ ПУТЕВЕ ДИЈАЛОГА СА ПУТИНОМ

  • Зашто је Петар Порошенко обећао да ће казнену операцију против Новоросије завршити баш до 29. маја? Зато што тог дана треба да се потпише Споразум о формирању Евроазијског економског савеза између Русије, Белорусије и Казахстана. Он жели да упропасти овај празник  
  • Потпуно је могуће да ће Русија бити приморана да принуди агресора да одустане од употребе авијације у казненој операцији и да уведе беспилотну зону над територијом Новоросије. То Русија може, јер то неће бити мешање у унутарашње ствари Украјине
  • Да ли су батаљони добровољаца почели да пристижу у Новоросију да би одбранили окупирани народ? Почели су. Организовано? Да, организовано

         Пише: Јуриј БАРАНЧИК, уредник сајта „Империја”

         ПЕТАР Порошенко пролио је крв грађана Новоросије већ првог дана свог председниковања, упрљао се крвљу до краја свог мандата и ући ће у историју као Порошенко Крвави.  

         Кажу `како си дочекао Нову годину – тако ћеш је и провести`. Своју нову политичку годину Порошенко је дочекао крвљу и убиствима цивила друге државе – Новоросије.

         Управо у понедељак, следећег дана после избора, казнена операција хунте прешла је на виши ниво насиља према мирним грађанима Новоросије – употребом авијације и тешке артиљерије. То је одмах довело до повећања један до два пута броја убијених и рањених цивила.  

         Порошенко је желео најбоље, а испало је – као увек.  

         Он жели да се види са Путином? Какав сусрет може бити са Путином након што су Порошенкове руке у крви до лаката? Путин неће и не може водити дијалог са крвавим вампиром, посебно након што је у понедељак учинио нови нелегитимни председник остатака Украјине.

         Он је желео дијалог? Дијалог између Црвене Армије и необандеровске хунте могућ је само у два случаја:

         а) кратки – преко нишана;

         б) дуги – преко клупе Нирбершког трибунала

         Одлуком да заврши казнену операцију до 29. маја Порошенко је затворио све путеве дијалога са Путином.

         Али, зашто баш до 29. маја и зашто баш у Доњецку?

         Тог дана треба да се потпише Споразум о формирању Евроазијског економског савеза између Русије, Белорусије и Казахстана.

         Порошенко жели да упропасти овај празник.  

         Неће успети. Потписивање Споразума о стварању ЕЕС ће се одржати, али сигурно неће Порошенкове инаугурације у Доњецку.  

         Истина, до 29. маја Путину су руке везане. Многи су револтирани немешањем Русије. Али, да ли су батаљони добровољаца почели да пристижу у Новоросију да би одбранили окупирани народ?

         Почели су. Организовано? Да, организовано.

         Шта ту још рећи? После 29. маја, уверен сам да ће подршка бити повећана и проширена.  

         Потпуно је могуће да ће Русија бити приморана да принуди агресора да одустане од употребе авијације у казненој операцији и да уведе беспилотну зону над територијом Новоросије. То Русија може, јер то неће бити мешање у унутарукрајинске послове, већ спречавање агресије једне државе против друге.

         Званични назив за ово је једноставан – мировна операција.  

         Русија у потпуности може обавити мировну операцију после 29. маја и принудити агресора на мир: натерати хунту да повуче војску са територије Новоросије и приморати је да престане бомбардовање цивилног становништва и сл. А да би спречила даље крвопролиће, руска војска може да стане на границу између Новорусије и Украјине и да раздвоји зараћене стране.  

         Након тога, само би питање времена било када ће хунта изгубити неки други регион Украјине.

         Минимални губитак од 20 одсто БДП земље означава њен распад до краја године (максимум – до следећег пролећа) са свим последицама које из тога проистичу. Тако да је заиста потпуно вероватно, како је ових дана рекао Владимир Путин, да је Петја Порошенко привремени председник Украјине.  

Петар Порошенко

Петар Порошенко

Дакле, поставља се логично питање: зашто да се председник велике земље виђа са човеком који се назива председником нечега што нико не зна шта је и који ће за пола године, или годину, на вашингтонској пијаци продавати лук и купус или ће отворити продавницу ижваканих брендираних кравата заједно са својим грузијским другом – саветодавцем?

Превео: Горан Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *