Вијести, Свијет

Русија и Северна Кореја сада повезане модернизованом железничком пругом

4russia_koreya

ПЈОНГЈАНГ –Русија и Северна Кореја поново су отвориле железничку линију за коју се Пјонгјанг нада да ће представљати трговински подстицај за изоловану, санкцијама погођену земљу.

Линија дуга 54 километра од руског пограничног града Казања до севернокорејске луке Расон отворена је у недељу, јавила је агенција КЦНА из Северне Кореје, а пренео Франс прес.

Расон је средиште специјалне економске зоне, коју је Пјонгјанг отворио 1991. у покушају да понови успех сличних зона у Кини. Лоциран на далеком североистоку где се граниче Северна Кореја, Русија и Кина, Расон је изабран због свог потенцијала као лука чије се воде зими не леде.

На самиту из 2001, тадашњи лидер Северне Кореје Ким Џонг-Ил и председник Русије Владимир Путин договорили су поновно покретање железничке линије, у оквиру заједничког пројекта. Радови на пројекту почели су 2008.

Иако је добио статус специјалне економске зоне пре више од две деценије, Расон није испунио очекивања. Међутим, у последњих неколико година, зона је почела да се развија. Потенцијал Расона као привлачног трговинског центра важан је за Северну Кореју, оптерећену низом међународних санкција, наметнутих због спорног нуклеарног програма.

Железница ће се у почетку користити за транпорт руског угља на азијско-пацифичка тржишта. Првобитна идеја је била да линија Казањ-Расон постане део такозваног „пута гвожђа и свиле”, железничке мреже која би спајала Азију и Европу. Међутим, будући да та идеја предвиђа пругу преко целог корејског полуострва, њена реализација је мало вероватна због нестабилних односа између Северне и Јужне Кореје.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *