Вијести, Регион

КиМ: Српски полицајци траже убице?

959438348523ffe9f8cea0700277395_orig

Косовска Митровица/Београд – Око 150 припадника полиције Србије стигло у северну Митровицу ради истраге о убиству припадника Еулекса, пише приштински дневник Коха Диторе. Еулекс демантовао.

Очекује се да они остану на Косову до окончања локалних избора, како би држали под контролом безбедносну ситуацију на северу, пише дневник.

Припадници МУП Србије од 1999. године не смеју да делују на Косову, а Влада Србије више пута је негирала да је задржала своје безбедносне структуре на северу Косова. Прошле недеље у општини Звечан је убијен један припадник Еулекса, цариник из Литваније, док је ишао да преузме смену на једном од прелаза на северу Косова, где су Срби већина.

Представници Владе, Полиције Косова и Еулекса су за Коху диторе изјавили да нису о томе информисани.

Према изворима дневника, припадници српске полиције су на Косово ушли преко прелаза Јариње и Брњак, а на северу делују у цивилу.

„О овом су информисане институције Косова, али и међународне институције. Полицајци државе Србије у петак и суботу оперисали су на северу Косова у Бошњачкој махали, где се у петак догодио инцидент. Припадници српске полиције су на основу овлашћења МУП Србије контролисали и претресли неколико кућа на северу Митровице и Косова“, рекао је извор дневника.

Исти извор каже да су циљ претреса углавном људи са криминалном прошлошћу и они који су укључени у различите облике организованог криминала.

С друге стране, Тањугу је у Дирекцији полиције ре;ено да је српска полиција понудила пуну подршку и помоћ Еулексу у истражним радњам, како би случај убиства Литванца Аудријуса Шенавичуса (35) био што пре решен. У Спрској полицији наводе да су тим поводом у сталном контакту са припадницима Еулекса у Приштини.

У српској полицији нису хтели ни да потврде, ни да демантују да је у северни део Косовске Митровице прошле седмице стигло 150 припадника полиције Србије, о чему пише приштински дневник, већ су само поновили да имају пуну сарадњу са представницима Еулекса на истрази у поменутом случају.

Подсетимо, припадник Еулекса, Литванац Аудриус Шенавичус (35) је убијен, а тројица су рањена код Звечана када је на њихова два возила отворена рафална паљба.

Тај напад осудили су сви, из Србије, са Косова, али и из међународне заједнице. Истрага је још увек у току, а званичних информација докле се стигло у откривању починиоца овог дела нема.

Еулекс и Вулин демантују да су припадници МУП-а на Косову

Припадници МУП-а Србије не учествују у истрази убиства Еулексовог цариника, на том задатку раде само представници Косовске и Еулекс полиције, изјавила је портпарол те мисије Ирина Гудељевић и тако демантовала писање приштинских медија да је на север у циљу помоћи Еулексу стигло 150 припадника МУП-а.

„Еулекс нема информациу да је на северу Косова стигло 150 припадника МУП-а Србије“, изјавила је Гудељевић за агенцију Бета и додала да Еулекс цени понуду Београда да помогне у истази убиства припадника те мисије, те да неће оклевати да је затражи уколико се укаже потреба.

„Истрага о убиству припадника мисије је у току, у искључивој надлежности Канцеларије Специјалног тужиластва Косова. Мешовити тим састављен од Еулексових и КП полицајаца ради на истрази. Већина припадника Косовске полиције на северу Косова су косовски Срби, који раде за Косовску полицију. Нико други не ради на овом слуцају“, казла је Гудељевић.

Гудељевић је рекла да је потпуно нормално за полицијске службе из „суседних јурисдикција да сарађују у борби против криминала“.

„Мисија цени понуду српских власти да помогну, и уколико постоји потреба ми нећемо оклевати да то затражимо“, додала је она.

И министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин демантовао је данас писање приштинских медија да је у покрајину стигло 150 припадника МУП-а Србије који истражују убиство припадника Еулекса и поручио да би, да је то истина, убица већ био пронађен.

На питање да ли је истина да је 150 прпадника српске полиције на Косову, Вулин је кратко одговорио „није“.

„Да је тако (да су они на Косову) сигуан сам да би починиоци (убиства литванског цариника Аудријуса Шенавичијуса) већ били откривени“, изјавио је Вулин у Косовској Митровици током обиласка зграде намењене социјално угроженим породицама, чију изградњу финансира Влада Србије.

Министар је апеловао на јавност да мање верују ономе што пише приштинска штампа и да више верују својој држави и влади.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *