Вијести, Свијет

Резолуција против америчког шпијунирања

NSA

После откривање америчког програма о прикупљању података са интернета и прислушкивања телефона, Немачка и Бразил припремају нацрт резолуције УН о заштити личних слобода.

Немачка и Бразил припремају нацрт резолуције о заштити личних слобода након откривање америчког програма о прикупљању података са интернета и прислушкивања телефона, сазнаје се из дипломатских извора у УН.

Резолуцији би, како преноси Ројтерс, требало да буде прослеђена Генералној скупштини УН.

После Француске и Немачке, и шпанске власти су јуче позвале америчког амбасадора у Мадриду на разговор у вези са овом афером, која је ове седмице била неочекивана тема на самиту Европске уније у Бриселу.

Ово откриће изазвало је негодовање у земљама Уније, посебно у Немачкој.

Немачка канцеларка Ангела Меркел затражила је објашњење од америчког председника Барака Обаме и питала га да ли је могуће да су америчке обавештајне службе прислушкивале њене разговоре преко мобилног телефона.

Позивајући се на документе добијене од бившег сарадника Националне безбедносне агенције Едварда Сноудена, британски Гардијан је објавио је да је један представник америчке администрације дао бројеве телефона 35 лидера у свету НСА, која је потом прислушкивала њихове разговоре.

Бела кућа јуче је одбила да каже да ли су САД прислушкивале телефонске разговоре немачке канцеларке Ангеле Меркел.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *