Вијести, Свијет

Рекордна задуженост Француске

223295_evro_f

Државни дуг Француске достићи ће 2014. године рекордних 95,1 одсто, упркос плану председника Франсоа Оланда да смањи потрошњу, пише француски дневник „Фигаро“.

Влада ће наредне седмице саопштити да ће дуговања до краја 2014. достићи 1,95 трилиона евра или 95,1 одсто од бруто домаћег производа (БДП), што је скоро један одсто изнад предвиђених 94,3 одсто изнетих Европској унији.

На новинарско питање о извештају, француски министар финансија Пјер Московиси признао је да ће дуговања „достићи максималну вредност и онда ће кренути да падају“. Он није дао прогнозу очекиваног раста.

Московиси је за гомилање дуговања окривио Оландовог претходника на функцији, Николу Саркозија. Он је нагласио да су дуговања била већа од 90 одсто од БДП-а када је формирана нова влада 2012.

Међутим, и доласком Оланда дуговања су наставила са радом, са 90,2 одсто током 2012, до очекиваних 93,4 одсто ове године.

Аналитичари наводе да су повећања дуговања делимично узрокована француским доприносима финансијским пакетима помоћи еврозони и програмима за стабилизацију.
Француска даје други по величини допринос, одмах након Немачке, у европски механизам за стабилност или трајни кризни фонд еврозоне.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *