Вијести, Свијет

Рат ће се проширити далеко ван простора Блиског Истока

Damascus blast kills eight

Светску јавност је потресао шокантни видео снимак, који се нашао у мрежи. Радикални исламисти из сиријске опозиције свирепо убијају католичког свештеника Франсоа Мурада и још два хришћанина.

На снимцима се добро види како устаници секу главе уз узвике „Алаху ахбар!“, док окупљена „публика“, у којој су и деца, посматрају овај догађај, а појединци чак снимају чин извршења казне на мобилне. Како јавља информативна агенција Ватикана, нападачи су заузели манастир, у којем су живеле њихове жртве.

Ово убиство је наредни доказ прогона хришћана на Блиском истоку, конкретно у Сирији, изјавио је за „Глас Русије“ познати шпански ватиканиста, директор католичког часописа „Religión Digital“ Хосе Мануэл Видал.

Нема сумње да се на хришћане у Сирији врши притисак, а са почетком грађанског рата њихов положај се још више погоршао. Чињеница је да је извршено убиство, то су потврдили представници фрањевачког реда и непосредно Ватикан.

Хосе Мануел Видал изнео је своју забринутост поводом масовног егзодуса хришћана из Сирије, уосталом и другог становништва ове земље. Разлог је у ескалацији конфликта у земљи и могућности доласка на власт радикалних исламиста, уколико падне режим Башара Асада.

Уколико исламисти дођу на власт, тамо једноставно поклати хришћане. Ватикан то добро зна. Папа Фрања је више пута позивао сукобљене стране да зауставе крвопролиће и да започну преговоре. Осим тога он је задужио низ високопостављених католика, међу којима и представнике Апостолске нунцијатуре у Дамаску, да покушају да утичу на ток конфликта.

Са своје стране, председник шпанске Асоцијације жртава тероризма (ACVOT) Хосе Варгас изјавио је за „Глас Русије“, да је неопходан хитан прекид насиља у Сирији, које већ прети међународној безбедности.

Веома сам забринут чињеницом да вечину сиријских устаника чине радикални исламисти, прави екстремисти, и њихов начин мишљења је је типичан за озлоглашене терористе. Уколико светска заједница на озбиљан начин не буде изнела забринутост у вези ситуације у овој земљи, тамо никада неће бити мира, и према томе, рат ће се проширити далеко ван простора Блиског истока.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *