Вијести, Свијет

Путин у Милану: Са G7 немамо односе, то је сада – интересни клуб

РУСКИ ВОЂА НА ОТВАРАЊУ САЈМА „ЕКСПО-2015“ – И ДАЉЕ ОДБИЈА ДА РАЗГОВАРА О УКИДАЊУ САНКЦИЈА

  • После сусрета са Матеом Ренцијем, Владимир ПУТИН је изјавио: „Какве ми уопште односе можемо имати? Док је Русија била у G8, активно смо учествовали у расправама и припремама докумената. Сматрао сам да у томе има неког смисла јер је Русија заступала алтернативну тачку гледишта. Али, наши партнери су одлучили да им та алтернативна тачка није потребна. То је њихова ствар. Али, то више није организација. То је интересни клуб“
  • У Русији делује око 400 италијанских фирми и седам банака. Италијани у Русију инвестирали 1,1 милијарду долара, а Руси у Италију двоструко више – $2,3 милијарде

        РУСИЈА  нема никакве односе са „великом седморком“ (G7) јер је то интересни клуб – изјавио је у Милану Владимир Путин.

        Руски вођа је присуствовао отварању Националног дана Русије на Светском сајму „Експо 2015“ у том великом италијанском граду. Потом је разговарао са Матеом Ренцијем.

        По завршетку сусрета са италијанским премијером, домаће новинаре је интересовало: каква је перспектива  односа Москве са G7? А шеф руске државе је одговорио:

        „Какве ми уопште односе можемо имати? Док је Русија била у G8, активно смо учествовали у расправама и припремама докумената. Сматрао сам да у томе има неког смисла јер је Русија заступала алтернативну тачку гледишта. Али, наши партнери су одлучили да им та алтернативна тачка није потребна. То је њихова ствар. Али, то више није организација. То је интересни клуб. Желимо том клубу успех“.

        Говорећи на отварању изложбе, Путин је указао да његова земља даје значајан допринос прехрамбеној безбедности у свету јер је успела да повећа извозни потенцијал жита – на 30 милиона тона.

        „Русија, на коју отпада десетина обрадиве земље у свету и петина залиха слатке воде на планети, даје свестран допринос светској прехрамбеној безбедности. У 2014. години имали смо једну од најбољих жетви житарица – више од 150 милиона тона“ – казао је Путин.

        Он је истакао да је то омогућило не само да се обезбеде сопствене потребе, већ и да се значајно повећа извозни потенцијал. „На 30 милиона тона. Русија је данас трећа земља на свету по извозу жита“ – додао је Путин.

Владимир Путин у Милану: Са G7  немамо односе, то је сада - интересни клуб

Владимир Путин у Милану: Са G7 немамо односе, то је сада – интересни клуб

Са домаћином Ренцијем, Путин је разговарао и о конфликту у Украјини, ситуацији у Либији, билатералној сарадњи и проблемима који су настали због економских санкција ЕУ против Москве.

„Упркос томе што је због познатих разлога робна размена између нас смањена за 10 одсто, Италија још увек заузима једно од водећих места међу спољнотрговинским партнерима Русије“ – нагласио је председник РФ.

Указао је да у Русији делује око 400 италијанских фирми и седам банака. Такође: да су Италијани у Русију инвестирали 1,1 милијарду долара, а Руси у Италију двоструко више – $2,3 милијарде.

Од области у којима постоји кооперација, он је издвојио енергетику. Путин је напоменуо да је италијанска компанија Enel инвестирала значајна средства у руске електроенергетске објекте. С друге стране, руски концерни „Росњефт“ и „Лукоил“ имају удела у нафтнопрерађивачким компанијама Италије.

„Важно је да самим тим ми допуњујемо традиционалну шему купац-продавац“ – истакао је Путин.

Путин је од важнијих области сарадње навео и високотехнолошке гране – производњу авиона, космос, нуклеарне технологије. Он је истакао да компанија Sukhoi заједно са италијанским партнерима промовише на међународном тржишту авио Sukhoi Superjet 100.

„Тренутно портфолио поруџбина износи 15 авиона“ – казао је Путин.

Према његовим речима, због одустајања од већ договорених послова и пројеката (због санкција) – италијанске фирме су изгубиле најмање милијарду евра.

Путин је открио да са Ренцијем није разговарао о укидању нити о ублажавању санкција. При том је истакао: „Ми од санкција имамо и користи. Почињемо да производимо у земљи доста тога што смо увозили. То је плус за нашу индустрију и наше високе технологије“.

Ренци је изјавио да је са Путином разговарао о Фјодору Достојевском, који је своју чувену реченицу„Лепота ће спасити свет“ написао у Фиренци.

Италијнски премијер је нагласио да сматра да управо тај приступ „има фундаментални значај за судбину европског континента“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *