Вијести, Свијет

ПУТИН: Порошенкова одлука о блокади Донбаса је велика грешка

РУСКИ ЛИДЕР ОТКРИО ДА НА САМИТУ Г-20 О УКРАЈИНИ НИЈЕ БИЛО РЕЧИ, АЛИ ДА ЈЕ БИЛА ТЕМА У СВИМ РАЗГОВОРИМА УДВОЈЕ

  • „Не разумем зашто актуелне кијевске власти својом руком одсецају те територије. То јест могу да схватим – штеде новац – али ово није случај ни време када на томе треба штедети” – истакао је руски председник по повратку из Бризбејна
  • Изразио наду да украјинска криза може бити разрешена и подвукао: „Русија ће томе, у сваком случају, тежити”

         ОДЛУКА Кијева о економској блокади југоистока Украјине била је велика грешка, али у целини ситуација у Украјини има велике шансе да се разреши, изјавио је председник Русије Владимир Путин на конференцији за медије посвећеној резултатима његовог учешћа на самиту G20. 

         Упркос очекивањима, украјинско питање није се одразило на званичним разговорима и одлукама у оквиру самита G20. При том, оно је покретано у свим билатералним сусретима руског лидера у Бризбејну. 

         „У званичним дискусијама у оквиру „двадесеторке”, питање Украјине није дотицано, чак се није ни помињало” – рекао је Путин на конференцији за медије. Зато су, по његовим речима, „сви билатерални сусрети били посвећени практично искључиво проблемима Украјине”.  

         „Морам да кажем да су разговори били веома отворени, садржајни и, по мом мишљењу, корисни – нагласио је председник Русије.

         – Чини ми се да смо моје колеге и ја могли боље да схватимо једни друге, да они схвате мотиве понашања Русије, а мени су пренеле своју забринутост”.

         „Мислим да ће нам то помоћи” – изразио је уверење Путин.

         „Веома бих волео да ми заједно, укључујући, наравно, и украјинске колеге (а без Украјине ништа не може да се реши), учинимо то што пре, у сваком случају, Русија ће томе тежити – нагласио је руски председник. 

         Путин је саопштио да намерава да са украјинским председником Петром Порошенком разговара о његовој одлуци о фактичкој економској блокади југоистока Украјине, коју Путин сматра погрешном. 

         „Из медија сам сазнао да је председник Украјине донео указ о економској блокади југоисточних региона – Луганске области и Доњецка – рекао је Путин. – Чини ми се да је то велика грешка”. 

         „Не разумем зашто актуелне кијевске власти својом руком одсецају те територије. То јест могу да схватим – штеде новац – али ово није случај ни време када на томе треба штедети” – истакао је руски председник.

         „Јуче сам током билатералних сусрета са европским партнерима говорио о томе да се не сме допустити такав развој догађаја – казао је Путин. – А управо то се догодило”. 

         Председник Русије је изразио наду да ће живот кориговати реалност.  

         „Ситуација у целини, по мом мишљењу, има добре шансе да се реши, ма колико то деловало чудно” – рекао је он.

         Међутим, по његовим речима, структуре формиране на обе стране „могле би са већом одговорношћу да решавају задатке који су пред њима, имајући у воду, пре свега, интересе људи”.

         „То је најважније” – нагласио је шеф руске државе. 

         „За Русију су важни једно – интереси људи који живе у целој Украјини, укључујући људе на југоистоку – рекао је Путин. Становници целе Украјине треба да имају једнака права, и њихова законска права треба да буду остварена, додао је он. 

         Путин је саопштио да је са другим лидерима „двадесеторке” разговарао на тему санкција против Русије, али не подробно. По његовим речима, та тема је покретана „али уопштено”.  

ПУТИН: Порошенкова одлука о блокади Донбаса је велика грешка

ПУТИН: Порошенкова одлука о блокади Донбаса је велика грешка

„Санкције наносе штету свима – и онима које те санкције покушавају да се уведу, и онима који их уводе. Овде, по мом мишљењу, постоји заједничко схватање да та теза не само да има право на постојање, већ да је једина исправна” – рекао је он и додао да су лидери разговарали и о томе шта је потребно урадити да би се постепено изашло из те ситуације.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *