Вијести, Свијет

Путин наредио изненадне војне вјежбе

Руски предсједник Владимир Путин је наредио да војска буде у стању спремности, рекао је данас руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Све руске снаге су стављене у стање „борбене спремности“, најавио је Шојгу, након што је Путин сазвао изненадну војну вјежбу.

„У складу с његовим налогом, данас од 11 сати по московском времену, војска Централног војног округа као и јединице и групе које су стациониране на његовој територији преводе се у пуну борбену готовост“, рекао је Шојгу. Он је прецизирао да ће провјера бити спроведена од 21. до 28. јуна, и додао, да ће током провјере 98. ваздушно-десантна дивизија бити пребачена из Иванова у Чељабинску област, удаљену 1.500 километара, гдје ће бити изведен ваздушни десант на полигону Чебаркул.

Начелник Генералштаба Валериј Герасимов саопштио је да ће у провјери учествовати више од 65.000 војника и око 5.500 комада оружја и технике, више од 180 авиона и око 60 хеликоптера.

Путин подржао Порошенков план

Предсједник Русије подржао је мировни план украјинског предсједнка Петра Порошенка за рјешавање ситуације у источним регионима Украјине. Путин је подржао и Порошенкову намјеру да начини конкретне кораке ка мирном рјешењу кризе у региону, саопштио је кабинет руског председника.

Путин је позвао све завађене стране да зауставе испољавање непријатељства и почну преговоре, додаје се у саопштењу. Међутим, Путин мисли да Порошенков мировни план неће бити одржив и реалан без конкретних корака који воде ка почетку преговора.

Путин је рекао и да је неприхватљиво то што је, послије указа о прекиду ватре, дошло до експлозија на руској територији, „као резултат континуираних сукоба између страна у Украјини, које нису само оштетиле имовину, већ су довеле у опасност живот и здравље грађана“.

Путин је додао и да Порошенков мировни план не би требало да буде ултиматум милицијама. Шанса коју план пружа мора да буде искоришћена за почетак конструктивних преговора и постизање политичког компромиса између завађених страна на истоку Украјине, закључује Путин.

Руска војска

Руска војска

Украјински граничари бјеже у Русију

Више од 80 украјинских граничара протекле ноћи прешло је преко контролног пункта „Изварино-Доњецк“ у Русију како би се склонили од сукоба украјинских и проруских снага, од којих су двојица рањена. Након овога, руска страна предузела је додатне мјере за јачање границе.

Агенције преносе да је на украјинско-руској граници при преласку у Ростовску области пуцано и на један аутобус којим су се превозиле жене и дјеца. Возач је успио да избјегне ватру, али се не зна да ли је било повријеђених.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *