Вијести, Регион

Зашто је Приштину изнервирао „Ангелин парк“

Хашим Тачи прво је био одушевљен уклањањем барикаде са главног ибарског моста, а потом је постављене жардињере назвао срамотом, а Атифете Јахјага је протестовала код командантом Кфора

„Парк мира“ насред Ибарског моста који дели северну и јужну Косовку Митровицу жардинијерама, зеленилом и клупама сигурно је јединствен у свету. Али јединствена је и ситуација у којој се налазе Срби са севера Космета.

Наиме, они су, како је речено, добровољно, у среду од један ујутру механизацијом уклањали гомиле шута и бетона, које су навукли 15. септембра 2011. године, у време жестоких сукоба са албанским екстремистима, да би само неколико сати касније мост ипак учинили непроходним за саобраћај довукавши на њега преко средине бетонске жардињере са тујама, неколико тона земље, а поставили су чак и клупе.

Градоначелника Косовске Митровице Горан Ракић је изразио наду да ће албанска страна, али и међународна заједница, знати на прави начин да сагледају и вреднују значај одлуке српске стране, која је тиме „пружила руку комшијама Албанцима”.

Са руком помирења у виду „зелене барикаде” представници полиције северне и јужне Митровице нису хтели да имају посла, па су рекли да то спада у домен политичких проблема.

Занимљиво је да је Кфор констатовао да „башта” на мосту заиста омета слободно кретање возила, али да и даље постоји алтернативни пут, као и до сада. Кфор је у саопштењу за медије промену до које је дошло добровољно – оценио као позитиван корак.

Овај подухват похвалио је и директор владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, оценивши за Радио ТВ Мост да одлука градоначелника Ракића и представника локалне самоуправе о изградња „Парка мира” на Ибарском мосту одражава „овлашћења која су предвиђена позитивним законодавством и духом политичких разговора, који су вођени у претходном периоду“. Он је рекао да охрабрује чињеница да је и градоначелник јужне Косовске Митровице подржао изградњу „Парка мира” и да уместо камења и песка на почетку моста, сада на средини моста имамо жардињере, клупе, траву и цвеће.

Косовски премијер у оставци Хашим Тачи прво је био одушевљен уклањањем барикаде са моста, а када је на њеном месту никао „Парк мира“ саопштио је да се „срамота коју представља та барикада не може сакрити иза цвећа постављеног на погрешном месту“ и да ће се срамота спрати само када се уклони барикада и мост буде слободан за саобраћај. Иако је бивши премијер, који после избора као победник не може да састави нову владу, упозорио да је то противуставно деловање и да ће се они који су за то одговорни наћи пред лицем правде – мера која би обезбедила слободу кретања није уследила.

И косовска председника Атифете Јахјага је протестовала код командантом Кфора италијанског генерала Салватора Фарине, тврдећи да нова барикада омета напредак Косова и пуну интеграцију грађана у друштвени и институционални живот на Косову. Генерал Фарина јој је одговорио да се ствари морају решавати „корак по корак, изградњом поверења међу грађанима“.

„Парк мира“ насред Ибарског моста који дели северну и јужну Косовку Митровицу жардинијерама

„Парк мира“ насред Ибарског моста који дели северну и јужну Косовку Митровицу жардинијерама

Тема „зелене барикаде била је занимљива и Радију слободна Европа (РСЕ) који је је цитирао Митровчанку Ваљдету Идризи, извршну директорку НВО мреже на Косову, која је рекла да је оно што се десило у среду, играње људским осећањима. „Требало је видети људе са насмејаним лицима… и до неке мере изненађењем што је коначно барикада уклоњена… Да би потом одмах поново осетили страх и поделу”, рекла је Идризи.

РСЕ, као уосталом ни косовска влада, ни једном речју није поменуо зашто су уопште постављене те барикаде насред моста који дели северну и јужну Митровицу. Као ни да те 2011. године, када су приштинске институције уз помоћ специјалних јединица Росу покушале насилно да заузму север Космета – није било ни трачка осмеха на лицима Северномитровчана. А страх су осећали много дуже него ове четири године, колико је бетон и шут спречавао евентуалну поновну намеру да се север интегрише у косовски систем.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *