Вијести, Свијет

ПУТИН МЕРКЕЛОВОЈ:Украјина се нашла на ивици грађанског рата

РУСКА ДИПЛОМАТИЈА ОПТУЖИЛА ТЗВ. ВЛАСТ У КИЈЕВУ ДА СЕ УПУСТИЛА У „РАТ СА СВОЈИМ НАРОДОМ”

РУСКИ лидер Владимир Путин упозорио је вечерас: да оштра ескалација конфликта доводи Украјину на саму ивицу грађанског рата.

Рекао је ово Ангели Меркел – у телефонском разговору до којег је опет дошло на иницијативу немачке стране.

Како је објавио Кремљ, и Путин и немачка канцеларка указали су на важност четворних (Русија, ЕУ, САД и Украјина) преговора у Женеви до којих треба да дође 17. априла.

„Изражена је нада да ће сусрет у Женеви дати јасан сигнал који ће помоћи да ситуација у Украјини добије мирни ток” – наглашава се у руском саопштењу о разговору.

Шеф руске државе истовремено је предочио Меркеловој да Москва сматра важном стабилизацију економије Украјине и несметани транзит гаса преко територије Украјине у Европу.

Нешто пре саопштења из кремља, Министарство иностраних послова РФ позвало је „међународне партнере” да осуде антиуставну акцију „такозваних украјинских власти против сопствених грађана”. Уз упозорење: да нико нема право да остане незаинтересован поводом „трагичне ескалације ситуације у Украјини”

„Дубоко смо забринути због операције коју су започеле украјинске специјалне службе на југоистоку уз подршку  јединица регуларне армије. Већ су се појавиле жртве. Злочин је ратовати са својим народом који тражи своја легитимна права”.

Владимир Путин и Ангела Меркел

Владимир Путин и Ангела Меркел

Председник РФ је вечерас телефонски разговарао и са израелским премијером бењамином Нетањахуом. И са њим – највише о Украјини.

Нагло заоштравање кризе у Украјини – оценио је Путин – последиа неодговорне политике Кијева који је игнорисао легитимна права и интересе рускојезичних становника земље.

Кремљ је саопштио да је Путин и у разговору са Нетањахуом подвукао да је недопустиво то што кијевски режим користи оружане снаге за гушење протеста становништва југоистока Украјине.

 

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *