Вијести, Свијет

Путин и Порошенко за прекид крвопролића

Руски предсједник Владимир Путин се данас неформално сусрео са новим украјинским предсједником Петром Порошенком, јављају француски медији.

Ово је први сусрет двојице лидера откад је Порошенко на изборима 25. маја изабран за новог предсједника Украјине.

Кратак сусрет Путина и Порошенка се догодио након што су свјетски лидери, окупљени на прослави савезничког искрцавања у Нормандији, позирали за заједничку фотографију.

Након фотографисања, већина лидера је отишла на ручак у оближњу зграду, али су Путин, Порошенко и њемачка канцеларка Ангела Меркел остали испред да поразговарају у троје.

Путин и Порошенко позвали су на прекид крвопролића и војних акција на истоку Украјине, јавила је новинска агенција Риа новости.

“У кратком разговору, и Путин и Порошенко су позвали на брзо окончање крвопролића на југоистоку Украјине као и на окончање сукоба на обје стране – како украјинских оружаних снага тако и присталица федерализма Украјине”, казао је портпарол Кремља Дмитриј Песков за Риа новости.

Засад нема планова за дужи, званични сусрет између предсједника Русије и Украјине.

 

Меркел: Путин има велику одговорност према миру у Украјини

Њемачка канцеларка Ангела Меркел разговарала с руским председником Владимиром Путином на маргинама комеморације „Дана Д“ у Нормандији.

Том приликом му је поручила да Русија има „велику одговорност“ у доприношењу миру у Украјини.

„Током разговора, канцеларка је указала да се сада, након признатих предсједничких избора у Украјини, вријеме мора искористити да се постигне стабилизација, нарочито на истоку Украјине“, рекла је портпаролка њемачке владе на конференцији за новинаре у Берлину, а преноси Ројтерс.

Меркел је искористила данашњи разговор са Путином и подсјетила Русију да сноси велику одговорност у томе, додала је неименована портпаролка.

Њемачки политички недјељник „Шпигел“ данашњи сусрет Меркелове и Путина описује као „кратко руковање и озбиљан разговор“ и наводи да је то био први њихов лични сусрет од избијања украјинске кризе и да обоје желе да разговарају о тражењу путева за поновно приближавање ставова.

У ауторском прилогу за француски лист „Уест Франс“, Меркелова је упозорила на опасност од повратка старог начина размишљања у међународним односима.

„Како се брзо мир и слобода могу довести у питање, болно нам показује конфликт у Украјини“, написала је Меркелова, упозоравајући да је забринутост пред новим подјелама велика.

Меркелова се протеклих недјеља редовно чула телефоном са Путином, а медији јављају да је главна тема њиховог разговора, вјероватно, ситуација у Украјини, која је бацила сијенку на свечано обиљежавање 70 година од искрцавања савезничких снага у Нормандију, која је данас на сјеверу Француске окупила многобројне свјетске лидере.

Путин и Порошенко

Путин и Порошенко

Француски дневник „Фигаро“ наводи да су њемачка канцеларка и руски предсједник разговарали у једном хотелу у Довилу у Нормандији, на маргинама комеморације, у тренутку када се украјинска војска бори с проруским активистима на истоку земље.

Извор: РТРС

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *