Свијет

Путин и Обама телефонски разговарали о Сирији и Украјини

ДО РАЗГОВОРА ДОШЛО НА ИНИЦИЈАТИВУ АМЕРИЧКЕ СТРАНЕ – У КРЕМЉУ ОЦЕЊЕН КАО „ОТВОРЕН И РАДНИ”

  • Кремљ: „Председник Русије опет је подвукао важност формирања јединственог антитерористичког фронта уз истовремено одустајање од двоструких аршина. Посебно је указао на неопходност успостављања редовних радних контаката између министарстава одбране Русије и САД јер би то омогућило да се против Исламске државе и других терористичких организација води испланирана и успешна борба”

         ДОШЛО је до новог телефонског разговора Владимира Путина и Барака Обаме.

         Како се и могло очекивати: на иницијативу америчке стране.

         Прес-служба Кремља је објавила: „У центру размене мишљења била су питања регулисања ситуације у Сирији. Обе стране су позитивно оцениле резултате заседања Међународне групе за подршку Сирији која је заседала у Минхену 11. и 12. фебруара и потврдиле принципе и садржај резолуције Савета безбедности УН 2254. Како у делу о хуманитарним аспектима и разради модалитета прекида ватре, тако и питањима подршке покретању реалног политичког процеса. Изражена је и подршка напорима двеју група – за прекид ватре и хуманитарне аспекте ситуације”.

         Међутим, значајнији је овај део саопштења из апарата шефа руске државе:

         „Председник Русије опет је подвукао важност формирања јединственог антитерористичког фронта уз истовремено одустајање од двоструких аршина. Посебно је указао на неопходност успостављања редовних радних контаката између министарстава одбране Русије и САД јер би то омогућило да се против Исламске државе и других терористичких организација води испланирана и успешна борба”.         

         Кремљ је објавио је и да су председници Русије и САД „поклонили пажњу и ситуацији у Украјини”:

         „Разматрана је такође и ситуација у Украјини, пре свега у контексту реализације у Минску усаглашеног 12. фебруара 2015. комплекса мера за проналажење решења конфликта”.

Владимир Путин и Барак Обама телефоном

Владимир Путин и Барак Обама телефоном

У Москви је оцењено да је разговор двојице вођа био отворен и да је имао радни карактер.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара