Вијести, Свијет

Путин други пут заредом први на Форбсовој листи најутицајнијих људи на свету

        ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин други пут заредом први је на ранг-листи најутицајнијих људи на свету америчког магазина „Форбс“.

        Магазин наводи да је његов избор „очекиван“, образлажући то, између осталог, уједињењем Крима с РФ, као и закључењем уговора о изградњи гасовода између Русије и Кине вредног више од 70 милијарди долара.

         „Форбс“ признаје да је „прошле године био подвргнут критици након што је прогласио председника РФ за најутицајнијег човека на свету“.

        На другом месту се и овога пута нашао амерички председник Барак Обама. Магазин наводи да су „Обаму сатерали у ћошак епидемија вируса Ебола у Западној Африци, као и крвожедни бојовници Исламске државе, који прете да пониште резултате деветогодишњег рата у Ираку, који је коштао живота 4,5 хиљаде Американаца“.

         „Разлог због којих се он нашао на другом месту могли би се свести на једну реч – опрезност – наглашава магазин. – Он има власт, али је био преопрезан да би је искористио у пуној мери“.

        Треће место заузео је председник НРК Си Ђинпинг.

         „Форбс“ наводи да је он „како истичу неки, већ постао најмоћнији кинески владар од Мао Цедунга“.

         „Он је у октобру понео нову титулу – руководилац земље са највећом привредом, која се процењује на 17,6 билиона долара“ – појашњава „Форбс“.

        На четвртом месту ранг-листе америчког магазина је папа римски Франциско, а на петом је немачка канцеларка Ангела Меркел.

        На листи се нашло укупно 72 људи, државника и јавних личности и руководиоца највећих светских корпорација.

Владимир Путин

Владимир Путин

Поред Путина, на листи је још троје Руса: председник „Росњефти“ Игор Сечин је на 42. месту, први човек „Газпрома“ Алексеј Милер на 47. месту, а бизнисмен Алишер Усманов на 61. месту.

„Форбс“ саставља своју ранг-листу најутицајнијих људи на свету од 2009. године.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *