Вијести, Свијет

Провајдер који је Сноуден користио – затворен

031070

Амерички провајдер „Лавабит“, који је како се вјерује користио одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден док се налазио на московском аеродрому „Шереметјево“, затворен је данас изненада.

На вебсајту компаније постављено је писмо оснивача провајдера „Лавабит“, Ладара Левисона, који је истакао да је био приморан да донесе тешку одлуку „да постане саучесник у злочину против америчког народа или да напусти скоро 10 година тешког рада затварањем Лавабита“, пренијела је агенција Ројтерс.

Левисон је навео да је одлучио да обустави рад и да би волио да може легално да подијели с јавношћу догађаје који су водили до такве одлуке али да то не може да учини.

„Осјећам да заслужујете да сазнате шта се догађа, први амандман би требало да ми гарантује слободу да говорим у ситуацијама као што је ова. На жалост, Конгрес је донио законе који кажу другачије“, нагласио је Левисон.

Левисон је навео и да, како ствари сада стоје, он не може да подијели своја искуства у посљедњих шест седмица, иако је два пута подносио одговарајуће захтјеве.

Левисон је додао да је започео припрему папирологије потребне да настави борбу за Устав пред жалбеним судом, а повољна одлука могла би да му омогући „васкрснуће“ Лавабита као америчке компаније.

Стејт департмент није, засад, коментарисао тај случај.

На конференцији за новинаре у Москви прије четири седмице, представник организације Хјуман рајтс воч рекао је да је контактирао Сноудена са Лавабит и-мејл адресе.

Лавабит је провајдер који је својим корисницима пружао могућност шифрованих и-мејлова на својим серверима, који су могли да буду отворени само уз шифру корисника.

„Све ово нас учи једном: готово ништа што урадимо на интернету не може да буде заштићено од владине радозналости и шпијунирања“, рекао је амерички адвокат Мајкл Ратнер, који је радио за вебсајт Викиликс, на коме су објављиване на хиљаде страница тајне дипломатске преписке.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *