Вијести, Свијет

Пропало хапшење: Одбегли амерички шпијун одлетео за Москву

snouden

Власти Хонгконга потврдиле су да је амерички држављанин Едвард Сноуден, који је недавно разоткрио информације о активностима америчких специјалних служби, данас “добровољно и на легалан начин” напустио ту територију и одлетео за трећу земљу, а хонгконшки медији незванично сазнају да је отпутовао за Москву.

Хонгконшке власти саопштиле су да од САД нису добиле адекватне информације да би могле да објаве налог за хапшење Сноудена.

“Наш ‘узбуњивач’ Едвард Сноуден напустио је Хонгконг летом ‘Аерофлота’ за Москву”, потврдили су листу “Саут Чајна морнинг пост” “поуздани извори”, навео је дневник у кратком извештају на својој интернет страници, преноси АФП.

Тај дневник је објављивао екслузивне интервјуе у Хонгконгу са Сноуденом.

Француска новинска агенција наводи да представници аеродрома у Хонгконгу нису желели да коментаришу ту информацију, а да руски конзулат “није био доступан за информације”.

Сноуден је отишао упркос америчком налогу за хапшење и захтеву за изручење од власти Хонгконга, где је некадашњи сарадник америчке Агенције за националну безбедност (НСА) дошао 20. маја.

Руска агенција РИА Новости пренела је вест АФП-а, подсећајући да је раније прес секретар председника Русије Дмитриј Песков рекао да је Русија спремна да размотри евентуални захтев Сноудена за политички азил.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров накнадно је рекао да формални захтев није био стигао, али је потврдио спремност да га Русија размотри, навела је агенција.

РИА Новости подсећа и да је Сноуден радио за компанију “Буз Ален Хамилтон” (Бооз Аллен Хамилтон) – која је у уговорном односу са ЦИА, као и да је почетком јуна он обелоданио тајни налог суда којим су специјалне службе САД добиле приступ свим позивима највећег мобилног оператера “Верајзон” (Веризон).

Такође, објавио је и податке о супертајном програму НСА – ПРИЗМА, која омогућава праћење електронске комуникације на највећим интернет сајтовима.

Национална обавештајна служба је саопштила да се програми праћења реализују законито и да се налазе под контролом свих грана власти у САД.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *