Вијести, Свијет

Придњестровље опет тражи да буде примљено у састав Руске Федерације

ЗАХТЕВ ВЕЋ ПОТПИСАЛО 185.000 ГРАЂАНА НЕПРИЗНАТЕ ДРЖАВЕ КОЈА ИМА УКУПНО 555.000 СТАНОВНИКА

        ОКО 185.000 грађана Придњестровске републике поново је затражило од Москве да њихову међународно непризнату државу прими у састав Руске Федерације.

Како је изјавио председник Савеза руских заједница Придњестровља, Вијорика Кохтарјева, сви они су своје оверене потписе приложи захтеву за пријем у састав РФ. А сам захтев и потписи били су предати 9. маја у Тираспољу потпредседнику владе Русије Дмитрију Рогозину.

Према њеним речима, кампања прикупљања потписа трајала је релативно кратко па формалну подршку захтеву и молби државном врху Русије нису успели да потписима искажу сви који су то желели.

Придњестровље, према последњем попису, има 555.000 становника.

Кохтарјева је подсетила да  су власти Молдавије одузеле део спискова са потписима подршке из авиона којим је Рогозин летео за Москву.

Председник Придњестровља, Јевгениј Шевчук, изјавио је да његова непризната држава своју будућност види у најтешњем савезу са Руском Федерацијом, а Молдавији је предложио „цивилизовани разлаз”.

„Ми маштамо о просперитетном и независном Придњестровљу које би било заједно са Русијом. Зато предлажемо молдавским политичарима да се помире са фактичким стањем ствари, тј. да признају Придњестровље. Ми треба да се раздвојимо по узору на Чешку и Словачку. Што се нас тиче, Молдавија у том случају може да иде својим путем – у ЕУ и NАТО или у Румунију”.

Придњестровље опет тражи да буде примљено у састав Руске Федерације

Придњестровље опет тражи да буде примљено у састав Руске Федерације

Придњестровље је 2006. године одржало референдум који је био веома налик недавном кримском. Тада се 97 одсто Придњестровске републике изјаснило за издвајање из Молдавије и приступање Руској Федерацији.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *