Свијет

Пресуда Младићу и крај Тужилаштва до краја 2015

005764

Главни тужилац Хашког трибунака Серж Брамерц најавио је да ће Тужилаштво пресудом Ратку Младићу, која се очекује до краја 2015. године, завршити са радом, а да се ускоро очекује пресуда Војиславу Шешељу, а до краја 2014. Радовану Караџићу.

Брамерц је у интервјуу за „Блиц“ подсјетио да су сада активне још само три оптужнице – против Младића, Караџића и Горана Хаџића и када ти случајеви буду завршени, биће готов посао Тужилаштва. Он је објаснио да ће у случајевима неправоснажних предмета до краја рада Тужилаштва тај посао наставити привремено тијело Међународног кривичног суда, о чему је одлучио Савјет безбједности у децембру 2010. године. Један његов огранак биће смјештен у Хагу и преузеће обавезе које произилазе из МКС за бившу Југославију.

Брамерц је објаснио да ће се то привремено тијело бавити питањима каква су заштита свједока, примјењивање казни, сарадња са државама које потражују информације од Трибунала, могућим жалбеним предметима у случајевима Караџић, Младић, Шешељ, Хаџић. Случај Караџић је у фази одбране и судска пресуда се очекује до краја 2014. Суђење Младићу почело је уводном ријечи Тужилаштва, до сада је свејдочило 29 свједока и пресуда се очекује до краја 2015. године, рекао је Брамерц.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *