Вијести, Свијет

Постоје ли затвори ЦИА у Пољској?

48065624552407f5178c3c235449444_640x492

Варшава – Пољска влада је поново одбила захтев Европског суда за људска права да да информације у вези са наводима да на територији Пољске постоје тајни затвори ЦИА.

„Уколико би влада детаљно одговорила на сва питања суда, тиме би могла да се умеша у надлежност (пољског) тужилаштва и судства“, стоји у одговору који су пољске власти упутиле суду, а у који је Ројтерс имао увид.

Пољска је једина земља у којој се води домаћа кривична истрага о тврдњама да се на њеном тлу налазе тајни затворски објекти ЦИА, а уколико се докаже да су пољски званичници дали сагласност за те затворе, то би по пољском и међународном закону био злочин.

Суд са седиштем у Стразбуру покушава да утврди колико је блиско Пољска сарађивала у тајним америчким операцијама против исламских милитантних активиста.

Европски суд за људска права је затражио од Пољске да одговори на питања о Саудијцу Абу Зубајдаху, који тврди да је пре 10-ак година био затворен и брутално испитиван у објекту ЦИА у једној шуми на северу Пољске.

Пољска влада је у одговору суду навела да се домаћа истрага активно наставља, да адвокат Зубајдахуа има приступ великом броју докумената и да ће суду доставити изводе докумената који нису поверљиви.

Борци за људска права оптужују пољске власти да користе домаћу истрагу као „димну завесу“ како би прикрили своју неактивност, наводи британска агенција, подсећајући да истрага у Пољској траје већ пет година, без наговештаја да ће ико бити кривично гоњен.

Пољска влада је и у септембру прошле године, позивајући се на домаћу истрагу, одбила да одговори на питања суда о једном другом наводном затворенику ЦИА.

САД су признале да широм света имају затворе у којима држе осумњичене припаднике Ал Каиде, а пошто се налазе на територијама других земаља затвореници не уживају заштиту коју би им пружао амерички закон.

Пољски званичници поричу да се на тлу Пољске налазе тајни затвори, мада су рекли да је 2002. и 2003. године авион који је користила ЦИА слетео, не прошавши претходно кроз пограничну и царинску контролу, на забачени аеродром на северу земље, у близини места где се, према наводима, налази тајни затвор.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *