Вијести, Свијет

Поплаве широм Европе однијеле 20 живота

030760
Поплаве широм централне Европе до сада су однијеле најмање 20 живота, а хиљаде људи у привременим склоништима чекају да се вода повуче како би могли да се врате кућама, преноси данас агенција АП.

У међувремену, у Њемачкој више од 80.000 припадника спасилачких служби, укључујући ватрогасце и војнике, раде непрекидно како би сузбили најдраматичније поплаве у тој земљи током посљедње деценије.

Хиљаде људи и даље бораве у склоништима пошто не могу да се врате кућама у регионима јужне и источне Њемачке.

Изузетно повишен ниво водостаја биљежи се и у Мађарској, Словачкој и Чешкој, док у Аустрији хиљаде људи рашчишћавају блато које је оставила вода Дунава након повлачења, наводи АП.

У Мађарској је данас почела евакуација села и ојачане су бране дуж набујалог Дунава, у тренутку када се најгори поплавни талас који је протекле недјеље погодио централну Европу креће према Будимпешти.

Очекује се да ће се мађарска пријестоница наћи на најжешћем удару водене стихије сутра и у понедјељак, пошто метеоролози предвиђају да ће водостај ријеке порасти на чак 8,86 метара, што је барем двоструко више у поређењу са уобичајеним нивоима у ово доба године и за око 25 центиметара више у односу на претходни рекорд из 2006.

У Словачкој, Дунав још увек расте у мјестима Стурово и Комарно у близини границе са Мађарском. Ситуација је посебно критична у Комарном гдје су заштитне баријере почеле да попуштају.

У Чешкој се ситуација смирује и вода се и даље повлачи, а у току су радови на рашчишћавању посљедица поплава. Мјере одбране од поплава ипак остају и даље на снази пошто се обилне падавине очекују и током овог викенда, наводи АП.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *