Свијет

Подморница „Ростов-на-Дону“ крстарећим ракетама „Калибар“ тукла ИД у провинцији Рака

РУСКА АВИЈАЦИЈА ЗА ТРИ ДАНА ИМАЛА 300 ЛЕТОВА И ТУКЛА ПРЕКО 600 ОБЈЕКАТА ИСЛАМИСТА

  • ШОЈГУ ПУТИНУ: Први пут смо против терориста применили крстареће ракете „Калибар“ из Медитерана. Лансирала их је из подводног положаја подморница „Ростов-на-Дону“. „Калибар“ је поново показао своју ефикасност и прецизност на великим растојањима. Вечерас смо, у сиријској провинцији Рака, гађали велико складиште муниције и фабрику мина и могу да потврдим да им је нанета знатна штета. Гађали смо и нафтну инфратруктуру коју контролише Исламска држава
  • Руски министар одбране шефу државе предао црну кутију обореног бомбардера Су-24, а Путин потом рекао: У дешифровање укључите и међународне експерте који то буду хтели. Али, однос Русије према Турској и ономе што је урадила неће бити измењен. Према Турској се нисмо односили само као према пријатељској земљи, него и као према савезнику у борби са терором и нико од нас није очекивао подли и издајнички ударац у леђа           

    

    РУСКИ  министар одбране – генерал армије Сергеј Шојгу – обавестио је синоћ шефа државе, Владимира Путина, да је подморница „Ростов-на-Дону“ – само што је стигла до обала Сирије, крстарећим ракетама „Калибар-ПЛ“ гађала базе и положаје Исламске државе.

        Шојгу је дао рапорт свом врховном команданту: „Први пут смо против терориста применили крстареће ракете „Калибар“ из Медитерана. Лансирала их је подморница „Ростов-на-Дону“. Погођена су два велика утврђена пункта Исламске државе на територији провинције Рака. То је за нашу подморницу било прво бојево гађање из подводног положаја“.

        Министар одбране РФ је у наставку нагласио: „Калибар“ је поново показао своју ефикасност и прецизност на великим растојањима. Њиме су успешно гађали и наши стратешки авиони и бродови из Каспијског мора. Сви циљеви су били погођени. Вечерас смо, у сиријској провинцији Рака, гађали велико складиште муниције и фабрику мина и могу да потврдим да им је нанета знатна штета. Гађали смо и нафтну инфраструктуру коју контролише Исламска држава“.

        Шојгу је Путину предочио да руски бомбардери последњих дана лете само у пратњи ловаца Су-30. Притом је нагласио да су за три последња дана имали 300 борбених летова и да су погодили преко 600 циљева.

        Открио је да су у те налете били укључени и авиони Ту-22.

        Шојгу је вечерас Путину предао црну кутију Су-24 којег је Турска оборила у ваздушном простору Сирије.

Шојгу је вечерас Путину предао црну кутију бомбардера Су-24

Шојгу је вечерас Путину предао црну кутију бомбардера Су-24

Она ће бити отворена и њен садржај дешифрован. Међутим, Путин је већ вечерас нагласио: да у дешифровању могу учествовати сви који то буду хтели, али и да однос Русије према Турској и ономе што је урадила неће бити измењен.

„Желим да подсетим да се ми према Турској нисмо односили само као према пријатељској земљи, него и као према савезнику у борби са терором и да нико од нас није очекивао подли и издајнички ударац у леђа. Наравно, дешифрујте како се све догодило. Ми треба да знамо пуну истину. Позовите и међународне експерте да у дешифровању учествују“.

Русија у Сирији тренутно

држи 69 борбених авиона

ШТА је Русија све укључила у своју операцију у Сирији и поводом Сирије?

Њену ваздухопловну групу најпре је чинило 50 борбених авиона и хеликоптера, укључујући бомбардере Су-34 и Су-24М, јуришне авионе Су-25, ловце Су-30СМ и хеликоптере Ми-8 и Ми-24.

Касније им се придружило 12 нових бомбардера и ловаца.

Сада је у авио-групи укупно 69 авиона.

Од 17. новембра је у операцију укључено и 25 ракетоносаца Ту-160, Ту-95МС и Ту-22М3.

Од почетка операције, руска авијација је извела око 4.000 ракетно-бомбардерских удара по базама, складиштима и утврђеним положајима Исламске државе и Џебхат ан-Нусра.

Због Сирије, Русија у источном Медитерану и у водама Каспијског мора држи десет бродова. Од тога, шест – у Средоземљу.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара