Вијести, Свијет

Почела размена заробљеника код Луганска

ЛУГАНСК – Представници Кијева и проруских снага су у суботу размењивали заробљенике на једној локацији линије фронта 20 километара западно од Луганска, чиме је започео овај процес предвиђен прошлонедељним мировним споразумом из Минска.

Према саопштењу представника проруских снага, размењено је 139 украјинских војника за 52 проруска борца, преноси АП.

Украјински председник Петро Порошенко написао је у суботу на свом твитер налогу како га је национална службе безбедности обавестила да је процес размене отпочео.

„Ускоро ће 140 наших хероја бити слободни“, написао је Порошенко.

Мировним споразумом потписаним прошле недеље у Минску предвиђена је размена свих заробљеника. Још није јасно колико их која страна држи. Проруске снаге су, истина, саопштиле како Украјинци држе 580 заробљеника из њихових редова.

Украјинска војска и проруске снаге оптуживале су се, иначе, у суботу међусобно за наставак напада, недељу дана након што је наступио прекид ватре по плану који је усвојила Контакт-група у Минску.

Према изјави украјинског војног портпарола Андреја Лисенка, да је у последња 24 часа у суботу погинуо је један војник, а 40 их је рањено.

Лисенко није наводио колико је укупно било напада, али је истакао да је изведено десет минобацачких напада на село Широкино, код стратешког лучког града Маријупоља на истоку Доњецке области на обали Азовског мора.

Лисенко тврди да устаници настављају да допремају војну технику, наоружања и живе силе ради могуће офанзиве на Маријупољ.

АП наводи да постоји бојазан да је циљ устаника освајање тог града, што би помогло успостављању копненог коридора између руског копна и полуострва Крим, присаједињеног Русији.

Проруске снаге тврде да је украјинска војска током протекле ноћи извела 15 артиљеријских напада, укључујући гранатирање највећег града који контролишу – Доњецка.

Почела размена заробљеника код Луганска - АП Фото/Вадим Гхирда

Почела размена заробљеника код Луганска – АП Фото/Вадим Гхирда

По речима специјалне представнице председавајућег ОЕБС Хајди Таљавини „Нема једног дана у украјинском конфликту да можемо са сигурношћу знати шта доноси наредни дан“.

Мировним споразумом било је, иначе, предвиђено да супротстављене снаге у уторак отпочну са повлачењем тешког наоружања са линије фронта, али како саопштавају међународни посматрачи такви покрети још нису уочени.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *