Вијести, Свијет

Побуњеничке групе отворено пријете хуманитарцима

136034

ЊУЈОРК – Наоружане побуњеничке групе у Сирији отворено пријете хуманитарним радницима, рекла је шеф хуманитарних операција УН Валери Амос.

Она је додала да је у Сирији већ убијено 11 припадника УН, као и да има више случајева отмица службеника свјетске организације.

Према њеним ријечима, насиље и малтретирање радника УН је у порасту у Сирији, додајући да су се у посљедњих неколико седмица и мјесеци радници УН суочили са пријетњама различитих оружаних група, пренијела је руска телевизијска мрежа „Русија данас“.

„Убијено је 11 припадника УН и волонтера сиријског Црвеног полумјесеца, а било је и више случајева отмица“, рекла је Амосова.

Она је нагласила да УН узимају озбиљно у разматрање сваку врсту пријетње и да ће, упркос тешким и опасним условима, бити настављен хуманитарни рад.

„УН има око 4.500 својих припадника у Сирији који раде заједно са невладиним сектором и локалним организацијама и у подручјима под контролом и владе и опозиције“, рекла је Амосова.

Она је истакла да су УН израдиле план у случају војног напада на Сирију.

„Унутар Сирије, заштита цивила је најважнија. Велики проблем представља раст фракцијског и сексуалног насиља, као и кршење људских права“, рекла је Амосова.

Више од једне трећине од 22 милиона сиријских становника треба хуманитарну помоћ, рекла је Амосова, додајући да велики број сиријских избјеглица наставља да бјежи у сусједне земље.

Према њеним процјенама, број сиријских избјеглица у Либану премашиће један милион до краја године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *