Вијести, Регион

Америчка политика, као и нацистичка, гази слабије

136084

БЕОГРАД – Аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је Срни да изјава америчког предсједника Барака Обаме да би бомбардовање Сирије било оправдано, као некада Србије, показује америчку политику континуитета, па и паралеле са нацистичком спољном политиком.

„Када се ради о паралелама, онда би наумјеснија паралела била између америчке спољне политике данас и нацистичке спољне политике. Обе силе, и нацистичка Немачка и САД данас, грубо су газиле суверенитет слабијих држава и вршиле на њих агресије, како би наметнуле своје интересе“, рекао је Анђелковић.

Он је истакао да Америка, без обзира на промјену предсједника и администрације, не признаје грешке прошлости и да Обамина изјава показује намјеру да се оправда напад на Сирију, али и некадашњи напад на Србију, односно својевремену агресију и на Републику Српску 1995. године.

Анђелковић је додао да Обама врши поређење Сирије са Косовом и Србијом, можда због улоге Русије, јер је случај Косова почетак руског отпора, а у случају Сирије тај отпор је постао много озбиљнији.

„Косово је нека тачка где паралела може да се повуче, јер у оба случаја постоји снажно противљење Русије. Косово је пресудна тачка у међународним односима и признање Косова 2008. године је испровоцирало први пут директно руско супротстављање Западу, односно САД. После те 2008. године, Путин ступа на међународну сцену са непоколебљивим `не`“, рекао је Анђелковић.

Упорност Америке да нападне Сирију и поред противљењау свијету, Анђелковић објашњава тежњом за глобалном економском и политичком доминацијом и интересом глобалистичке евроатлантске елите која стоји иза америчке политике.

„У околностима када Америка економски слаби, она је најопаснија, јер раније је имала више стрпљења и времена да неке ствари намеће, а сад како јој време истиче, у журби да одржи свој положај глобалног хегемона, она постаје много агресивнија и много брже прибегава сили“, оцијенио је Анђелковић.

Говорећи о могућности напада Америке на Сирију, Анђелковић је рекао да је Америка већ почела тиху агресију против Сирије и да такозвани побуњеници уопште нису Сиријци, него плаћеници Америке и Саудијске Арабије.

Он је додао да је могуће очекивати директан ваздушни напад, али да би удар на Сирију великих размјера изазвао озбиљан рат.

„Америка је схватила да је много чвршћи отпор Русије, Ирана и Кине, тако да је то велики ризик за њу. Пре мислим да ће то бити или врло ограничена интервенција са пар дана ракетних удара без масовног напада, или можда чак прође и без интервенције“, рекао је Анђелковић.

Амерички предсједник Барак Обама упоредио је могућу интервенцију у Сирији са интервенцијом САД и међународне заједнице на Косову, оцијенивши да је тада, као и сада, таква акција била непопуларна међу грађанима Америке, али се показала као оправдана.

Бивши амерички званичници сматрају да између Косова 1999. и Сирије 2013. године нема много сличности и указују да су за бомбардовање Србије Сједињене Државе имале широку подршку, која за напад на Сирију не постоји. Руски предсједник Владимир Путин је рекао да ће његова земља помоћи Сирији у случају напада.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *