Вијести, Свијет

ПИСКОРСКИ: САД користе кризу у Украјини за дестабилизовање и ЕУ и РФ

У ИСТОЧНУ И ЦЕНТРАЛНУ ЕВРОПУ ПРОДИРУ И АМЕРИЧКЕ СПЕЦИЈАЛНЕ СЛУЖБЕ

ШЕФ Европског Центра за геополитичку анализу и пољски експерт Матеуш Пискорски сматра да ће се САД потрудити да искористе украјинску кризу и ситуацију  поводом ње као инструмент да јачање сопствене снаге и позиција.

САД користе кризу у Украјини као средство дестабилизације земаља Европске Уније и Русије, сматра Пискорски.

„Мислим да ће Американци наставити да користе ситуацију у Украјини као средство дестабилизације земаља Европске уније и наравно, Русије” – изјавио је Пискорски у интервјуу радију Глас Русије.

С друге стране, истиче овај експерт, Американци ће се потрудити да се врате идеји администрације Џорџа Буша-Млађег, односно амбицији да поделе европске земље зато јер ће већина западноевропских земаља бити против идеје јачања америчког војног присуства на територији држава Централне Европе.

„Сматрам да се то не тиче само Пољске, већ и других балтичких земаља. Стога можемо да очекујемо да то неће бити само војне снаге, јер оне и нису овде баш толико важне: њихово присуство има пре свега симболички значај, већ да се ојачају специјалне службе које ће, нема сумње, дејствовати активније у Централној Европи и источноевропским земљама” – додао је Пискорски.

Америчка десантна јединица чије је бројно стање 150 људи дошла је у прошлу среду у Пољску да би учествовала у заједничким маневрима. Пентагон је само дан раније саопштио да је донео одлуку да у Пољску и балтичке земље упути групу од 600 припадника својих оружаних снага. Саопштено је да ће у Пољску бити упућена и чета расформиране 173. Ваздушно-десантне бригаде која се налазила у Италији. „Вежбе” могу потрајати неколико месеци.

Међутим, европске земље различито доживљавају америчко војно присуство.

Пољски експерт сматра да то може испровоцирати низ протеста.

Матеуш Пискорски

Матеуш Пискорски

„Мислим да ће неповерење пољског народа према САД и њиховом војном присуству у Европи постепено само расти” – истакао је шеф Европског Центра за геополитичку анализу.

         Г. Шимпрага

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *