Вијести, Свијет

Пекинг затражио од свих банака да се одрекну услуга IBM

КИНЕСКИ ДРЖАВНИ ВРХ СМАТРА ДА СОФТВЕР ТЕ КОМПАНИЈЕ СЛУЖИ АМЕРИЧКОЈ ШПИЈУНАЖИ

КИНЕСКА влада затражила је од свих банака у земљи да се одрекну услуга америчке компаније International Business Machines Corp. (IBM) – због могуће шпијунаже са стране САД.

Агенција Bloomberg јавља из Пекинга да Народна банка Кине и Министарство финансија изучавају колико је у складу сса „финансијском безбедношћу државе” усклађено то што кинеске комерцијалне банке користе софтвер IBM.

Минуле недеље је између Кине и САД букнуо нови скандал након што је америчко министарство правде оптужило петорицу кинеских официра за економску сајбер шпијунажу. Одговор Пекинга био је: почетак провере колико захтевима кинеске државне безбедности одговарају услуге страних IT-компанија.

Financial Times је објавио да је Кина наложила свим државним компанијама да раскину односе са америчким консалтинг-агенцијама. Међутим, портпарол кинеске дипломатије Цин Ган није потврдио веродостојност те информације.

После америчке оптужнице против пет кинеских официра, Министарство спољних послова у Пекингу упозорило је Вашингтон да ће те измишљене оптужбе нанети штету кинеско-америчким односима и изграђеном међусобном поверењу.

ИБМ - губитак тржишта

ИБМ – губитак тржишта

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *