Вијести, Регион

ДОДИК: Са Путином сам разговарао о више тема

НАГЛАШАВА ДА ЋЕ ПОМОЋ МОСКВЕ ЗА ПОПЛАВЉЕНЕ БИТИ ЗНАЧАЈНА И ДА ЈЕ ОН ПРВИ ЛИДЕР СРПСКЕ КОЈИ СЕ СРЕЋЕ СА ПРЕДСЕДНИКОМ РФ

  • Уверен сам да ће се указати прилика за осамостаљење Републике Српске за годину, две, пет… Наравно, уколико на политичку сцену не дођу они који се хватају у „коло“ са Бакиром Изетбеговићем и „сарајевском сећијом“ – изјавио Милорад Додик

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће помоћ Русије Српској, када је реч о превазилажењу последица поплава, бити значајна, а да ће детаљно бити утврђена у наредним данима.

        Додик је подсетио да Српска са Русијом има добру сарадњу, базирану на дугогодишњим добрим односима и пуном међусобном разумевању.

        „Захвални су нам што адекватно реагујемо на њихова отворена питања, док с друге стране имамо и њихово потпуно разумевање за нашу ситуацију, посебно насталу у време поплава“, истакао је Додик за сутрашњи „Нови печат“.

        Он је истакао да без добрих личних односа са председником Русије Владимиром Путином однос те земље према Српској сигурно не би био овакав.

        „Пре мог доласка на место председника Републике Српске, многи су обављали ту дужност, али се никада нису састали са руским председником. Међутим, појединци су нашли за сходно да на циничан начин прокоментаришу мој састанак с њим“, напоменуо је Додик.

        Он је нагласио да је са Путином дуго разговарао о више тема.

        „Реч је о веома успешној посети коју смо искористили за разговор о свим актуелностима, а дотакли смо се и гасовода Јужни ток. Било ми је важно да због процедуралних проблема на нивоу БиХ обезбедим да не дође до одбијања или заобилажења Српске у том глобалном пројекту, а могу дефинитивно потврдити да нећемо бити заобиђени“, каже Додик.

        Према његовим речима, важан је био и разговор о томе како даље побољшати економске пројекте руских компанија.

        „Ту, такође, неће бити одустајања. Пре мог доласка у Владу неке компаније са запада су тражиле да купе Рафинерију у Броду за један евро, тражећи да се све отпише, а да су имали губитак од две-три године дефинитивно би одустали. Важно је да руска компанија која је ушла у нафтну индустрију не одустаје, она покушава да оптимализује производњу и направи одржив пројекат“, истакао је Додик.

        Он је навео да је у прошлој години видљив напредак у овој рафинерији, да није остварена добит, али да су битно смањени губици, што говори о томе да се компанија налази на правом путу.

        Председник Српске је поновио да садашње власти у Српској желе да афирмишу право на референдум, као једно од базичних права.

        „Уверен сам да ће се указати прилика за осамостаљење Републике Српске за годину, две, пет… Наравно, уколико на политичку сцену не дођу они који се хватају у „коло“ са Бакиром Изетбеговићем и „сарајевском сећијом“. И зато, свугде у свету, где се таква врста процеса појави, логично је да треба да будемо за тај процес“, закључио је Додик.

        Додик истакао је да је опозиција за време ванредне ситуације у Српској водила предизборну кампању и да никога од њихових представника није видио на угроженим подручјима.

        Додик је напоменуо да је на простору Бијељине СДС ишао са својим заставама и делио помоћ коју је слао неко други, док је градска власт то усмеравала посредством партијских активиста.

     

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик

ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик

„Помоћ је дељена аутомобилима њиховим активистима, прескачући људе за које су веровали да припадају другим партијама, којима је можда у том тренутку помоћ била неопходнија. То је нешто што ће људи сами проценити као исправно или не, док ја као човек на ту нељудскост немам коментар“, рекао је Додик за сутрашњи „Нови печат“.

Напоменуо је да је републичко руководство показало способност да управља кризом.

„Тај рефлекс је не тако јавно оцењен као најбољи у БиХ, јер је речено да федерални органи власти нису реаговали адекватно, док су власти Републике Српске то учиниле веома адекватно“, додао је Додик.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *