Вијести, Свијет

Партија региона напустила парламент због војно-полицијске операције

ПРЕ ПУЧА ИМАЛА 186 ОД 450 МЕСТА У ПАРЛАМЕНТУ, А САДА ИМА – 103 ПОСЛАНИКА ЈЕР СУ МНОГИ РАЗБЕЖАЛИ

        ПОСЛАНИЧКА група украјинске Партије региона напустила је у пуном саставу салу Врховне Раде током седнице парламента због наставка војне операције на југоистоку земље.

        „Док у земљи траје операција и гину украјински цивили, Партија региона неће радити у скупштинској сали“ – истакао је  шеф посланичке групе те партије Александар Јефремов.

        „Већ много година с десне стране скупштинске сале чујем једну ствар: да су у нашој држави најважнији човек и његова права. Данас се на истоку Украјине убијају људи… Ми смо молили да се прекине операција, ви сте се правили да се ништа не догађа“ – обратио се Јефремов председнику парламента Александру Турчинову, који је члан партије Баткившћина (Отаџбина).

        Јефремов је рекао да би радити у таквој атмосфери било „врхунац лицемерја“, након чега је скупштинску салу напустила цела посланичка група Партије региона.

        Тренутни сазив Врховне Раде Украјине формиран је после избора 2012. године: Партија региона, чији је члан био и свргнути председник Виктор Јанукович, тада је добила 30 одсто гласова и 186 од 450 места у парламенту.

        Након промене власти у Кијеву, многи посланици Партије региона напустили су земљу или су најавили напуштање посланичке групе и партије. На званичном сајту украјинског парламента наводи се да ту посланичку групу тренутно чине 103 посланика.

        У Украјини се 22. фебруару догодио државни преврат.

        Врховна Рада је – уз подршку бојовника са „евромајдана“ и западних специјалних служби – свргла с власти председника Јануковича, променила устав и заказала председничке изборе за 25. мај.

Александар Јефремов

Александар Јефремов

Москва сматра да је законитост одлука Раде под знаком питања, а да ће легитимност избора зависити од више услова, међу којима су транспарентност и узимање у обзир интереса региона.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *