Вијести, Свијет

Париз: Више од 150.000 протестовало против геј бракова

030498
Најмање 150.000 демонстраната изашло не улице Париза протестујући против закона о истополним браковима. Мирно окупљање прерасло у сукоб са полицијом.

Полиција је саопштила да је ухапсила укупно 293 особе, а да је шесторо људи повријеђено током јучерашњих демонстрација. Међу повријеђенима су четири полицајца, фоторепортер агенције АФП и демонстрант.

Француски министар унутрашњих послова Мануел Валс је за насиље оптужио „екстремну десницу“.

„Ове инциденте је изазвало неколико стотина појединаца, углавном из екстремне деснице и екстремно десничарске националистичке поилтичке групе Блок идентитет који су напали полицију“, додао је Валс.

Демонстрације су одржане након што је жири на Канском филмском фестивалу јуче додијелио Златну палму сексуално експлицитној причи о лезбејској љубави „Плава је најтоплија боја“ француско-туниског режисера Абделатифа Кешишеа.

Три колоне демонстраната су се послије шетње окупиле на огромном Шеталишту инвалида које је одједном преплављено роза и павом -бојама покрета против геј бракова.

Они су узвикивали слогане против владе попут „социјалистичка диктатура“, а разним предметима су гађали и новинаре који су пратили демоснтрације.

Око 4.500 припадника снага безбједности обезбјеђивало је јучерашње демонстрације, преноси АФП.

Закон којим је дозвољено склапање истополних бракова и геј популацији омогућено да усваја дјецу изгласан је 18. маја послије вишемјесечних жестоких протеста.

И присталице и противници закона почели су са протестима прошле јесени када је закон усвојила влада и наставили су редовно да протестују широм земље током читавог процеса усвајања.

Први геј брак у Француској биће склопљен у сриједу у Монпељеу. Француска је постала 14. земља свијета која је легализовала геј бракове.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *