Вијести, Свијет

Париз, марш против геј бракова

paris

Због недавно усвојеног закона којим се легализују хомосексуални бракови, масовни протести у Француској. Око 4.500 полицајаца обезбеђивало скуп.

Десетине хиљада људи протестовало је у Паризу против новог закона о истополним браковима, а полиција је била у приправности због упозорења да би десничари могли да се умешају у демонстрације и изазову нереде.

Демонстранти су дували у пиштаљке и трубе, машући традиционалним ружичастим и плавим заставама, а на једној од парола, које су носили, писало је: „Да, људском достојанству“.

Један мушкарац одевен у црно са косом у руци и маском са ликом председника Франсоа Оланда стајао је поред ковчега у коме је лежала лутка одевена као Маријана, симбол Француске, пренео је АФП.

Око 4.500 полицајаца је мобилизовано ради обезбеђивања овог скупа, чији су учесници допутовали у Париз из свих делова Француске, специјално унајмљеним возовима и аутобусима.

Француски министар унутрашњих послова Мануел Валс упозорио је да би припадници такозване групе „Ултрас“, од којих су многи из редова крајње деснице, могли да се инфилтрирају у протест и изазову нереде и саветовао родитеље да не воде децу са собом.

Многи учесници протеста су, међутим, игнорисали ово упозорење и повели децу, као и на претходним демонстрацијама.

Присталице и противници закона о геј браковима почели су да протестују прошле јесени када је француска влада усвојила закон, који је званично ступио на снагу 18. маја.

Данашњи протест у организацији покрета Протест за све, подељен је на три шетње чији ће се учесници спојити на историјском месту Палата инвалида у центру Париза.

Први геј брак у Француској треба да буде склопљен у среду у Монпељеу, који је самопрокламована престоница геј културе у Француској, навео је Ројтерс.

Francuksa-protest

Француска, традиционално католичка земља, испратила је 13 других држава, укључујући Канаду, Данску, Шведску и однедавно Уругвај и Нови Зеланд, омогућавајући особама истог пола да се венчавају.

У Сједињеним Америчким Државама, Вашингтон и још 12 држава су легализовали истополне бракове.

У Пољској, око 10.000 демонстраната марширало је у знак солидарности са Французима, ради одбране традиционалне породице.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *