Вијести, Свијет

Отворити тему аутономије Војводине

117723983952383767afe20354265850_orig

Брисел – Известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин оценио је да је прави тренутак да се отвори питање уставног и законског уређења аутономије Војводине.

„Тренутни оквир аутономије је неизвестан и нејасан, што спречава Војводину, а самим тим и Србију да развија своје капацитете“, каже Кацин.

Он је рекао да је ово нарочито важно у светлу искоришћавања претприступних, а потом и кохезионих фондова ЕУ, који могу искористити само аутономне јединице, као што је Војводина. Кацин је ово рекао на панелу „Војводина: Изазови на путу демократске консолидације“ у Европском парламенту.

Зато је, тврди Кацин, неопходно што пре решити ово питање како на нивоу Устава, тако и кроз све пратеће законске акте и изаћи из ове правно „нејасне и несигурне ситуације“.

„У међувремену, Београд мора да реши питање финансирања, са чим се касни већ неколико година“, додао је он.

Известилац Еврпског парламента сматра да Војводина као мултикултурна и мултинационална средина представља ЕУ у малом и отуда „прави адут“ у рукама Србије током преговора са ЕУ, наведено је у саопштењу достављеном из Кациновог кабинета.

Кроз прекограничну сарадњу са суседним регионима у Хрватској, Мађарској и Румунији, Војводина већ сада развија економију Србије и отвара врата ка ЕУ, напоменуо је Кацин.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *